Tragikomika dodeljivanja ulica po selima

Autor: Lj. Pavlović

Pre izvesnog vremena sva sela u Srbiji dobila su svoje ulice, pa tako i ona u opštini Vladičin Han. Od nevolja „krštenja“ seoskih ulica, poštare verovatno i dalje boli glava, jer se često desi da umesto u nekom od 50 sela, pošta završi u tačnoj ulici, ali u varoši, kod pogrešnog primaoca.

Ako se zanemari da je možda i preko 50 odsto kuća prazno u brdsko-planinskom predelu sa sve zaraslim putevima tj. ulicama, pa se postavlja pitanje čemu taj posao, mora se reći da je ovako grandiozan potez mnoge i slatko nasmejao, u nekim slučajevima.

Kako prepričavaju naši sugrađani, cela situacija je postala i tragikomična. Tako je u jednom selu, kažu, pravac ka seoskom groblju dobio naziv Omladinska ulica. Jednom pak brdsko-planinskom, koje kuburi sa napajanjem električnom energijom, „prišili“ su Edisonovu, dok je recimo selo Kržince dobilo Pribojsku, pa pošta često umesto kod Kržinčana, po logici, završi u Priboju Vranjskom. Nekom drugom su pak, gde je školsko zvono davno utihnulo, namenjene ulice Branka Radičevića, ali pride i – Vuka Karadžića.

Sigurno je da to nisu jedini apsurdi ni u hanskoj, ali ni u drugim opštinama prilikom odabira ulica. Ljudi komentarišu da do takve zbrke sigurno ne bi došlo da je svaka mahala dobila isti naziv i ulice, po kojima su se raspoznavali delovi sela. Najveći deo krivice, kažu naši sagovornici, ipak ide na dušu predsednika saveta mesnih zajednica koji su imali mogućnost, a možda i obavezu, da obave uvid u predloge naziva ulica i svako u svom selu, u konsultaciji sa komšijama, donesu odluku o imenima istih. Srećom, bilo je i onih koji svoje dužnosti obavljaju pa je nenamerni crni humor izbegnut, te se ka groblju ne odlazi Omladinskom, a selu koje više nema nego što ima struje, ukinuta je Edisonova. Opet, do zabravljene škole će se ići Karadžićevom, ili Radičevićevom…

Ilustracija: pixabay

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.