U Jagnjilu meštani sami očistili put

Autor: Lj. Pavlović

Mnoga brdska sela danas su u opštini Vladičin Han ostala zavejana. U Beliševu je formiran pokrivač više od pola metra. Tako je i u Ravnoj Reci, Urmanici, ali i Jagnjilu. Tamo su se danas neki meštani okupili da komšiji rasčiste put, da bi mogao da ode na posao. Među preostalih oko 20 starijih stanovnika, iznemoglih i samaca, samo je još četvoro-petoro sposobno, kako kaže naša sagovornica, Slavica Ilić, da se bore.

„Očistili smo kilometar-kilometar i po puta, nanose, da bi čovek mogao da ode na posao. Radili smo pet-šest sati, do glavnog puta,“ kaže Ilićeva, zamenica predsednika Saveta MZ u Jagnjilu.

Ona veli, da nadležne iz opštine nisi zvali. Na pitanje da li je to praksa, kaže da nije uvek, da dolaze, ali često hitne situacije ne dozvoljavaju čekanje. Ono što je gore od zime je to što i to malo staračkih domaćinstava nema organizovan prevoz do grada. Samim tim, ni do lekara, nekih drugih neophodnih državnih službi, prodavnice. Hronična boljka 99 odsto sela u brdsko-planinskom delu hanske opštine poslednjih decenija. Iako je pre više od godine u Vladičin Han stigao kombi, kao dar ministra za brigu o selu, Milana Krkobabića, za prevoz seoskog stanovništva do grada, ideja nikada nije zaživela. Nezvanično, nammena istog je „preimonovana“.

„Od opštinskih predstavnika sam tražila da nam barem jednom mesečno puste autobus, da odemo do Hana, da kupimo osnovne životne namirnice, do lekara. Godinu dana nikakvog odgovora. Taksi nam od Jagnjila do Hana u jednom pravcu naplati od 2.000 do 2.500 dinara, a moja penzija je 14.000 dinara,“ kaže ona.

Podvlači da Jagnjilo ima asfalt, da je nekada, kada put nije bio asfaltiran, autobus dolazio sedam- osam puta dnevno. Sada „Kavim Jedinstvo“ prevozi radnike „Teklasa“ i učenike od Brestova, sela par kilometara bližeg Hanu, u odnosu na Jagnjilo.

„Zar je teško da produže liniju za još 15-20 minuta vožnje? Da znamo da makar jednom mesečno možemo autobusom do Hana? Stalno molim nekog da mi dotera pet kilograma sećera, džakčić brašna…“ kaže Slavica Ilić.

Kako i u Jagnjilu, kao i u svim brdskim selima, stanivništvo čine stariji, pitali smo je da li ih obilaze geronto- domaćice. U hanskoj opštini je ovog meseca počela realizacija takvog projekta. Ona, medutim, kaže da Jagnjilo, koliko zna, nije obuhvaćeno njime ove godine, ali ni prošle.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.