U Vladičinom Hanu od danas mesta za još 40 mališanan u vrtićima

Vladsičin Han danas je postao bogatiji za još jedan vrtić u kome će mesta biti za 40 mališana. Dograđeni deo vrtića „Čarolija“, u sklopu Predškolske ustanove „Pčelica“ otvorili su danas na svečanosti Branko Ružić, ministar prosvete i predsednik opštine Vladičin Han,
Goran Mladenović.

„Velika mi je čast da danas otvorimo novi deo PU „Pčelica“, za dve predškolske grupe. Uz podršku Svetske banke u dogradnju smo uložili oko 20 miliona dinara, u didaktički materijal i za opremanjea još oko 3,3 miliona dinara i stvorili adekvatan prostor za boravak dece i rad zaposlenih. Prošle godine smo sa više od dva miliona dinara opremili vrtić „Zvončica, i u sradanji sa fondfacijom „Novak Đoković“ uložili oko 3,5 miliona dinara u opremanje tri prostorije ovog vrtića, „Čarolija“,“ rekao je Ružić.

Strateški cilj ministarstva je da obuhvati što veći broj broj dece u sistem predškolskim vaspitanjem pogotovo iz socijalno osetljivih grupa. Ružić je rekao da je u toku prošle godine taj broj dece u Hanu 60 njih koja su o prvi put započela sa predškolskim obrazovanjem, a u Srbiji preko 4.000 dece, zahvaljujući aktivnostima na projektu „Inkulzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje“.

„U Vladičinom Hanu smo mnogo uložili u obrazovanje za proteklih 10 godina – oko 100 miliona dinara, samo u obrazovnu infrastrukturu. Najvažniji projetki u obrazovanju su detaljna rekonstrukcija Osnovne škole „Branko Radičević“, gde je uloženo preko milion evra. U OŠ „Sveti Sava“ iz temelja smo izgradili fiskukulturnu salu, vrednu oko 50 miliona dinara. Prošle godine otvoren je vrtić „Zvončica“, iz temelja izgrađen za 79 mališana, a pre toga dogradili objekat u sklopu vrtića „Pčelica“. Danas otvraramo dve nove radne sobe, što nam je omogućilo da više nema liste čekanja za mališane, da roditelji mogu da rade, a deca da budu deo sistema predškolskog obrazovanja i da se socijalizuju,“ poručio je Mladenović.

On je najavio ambiciozne planove i u narednom periodu – u OŠ „Sveti Sava“ projkekat zamene fasade i stolarije, rekonstrukciju sportske hale koja je prioritet, uz rekonstrukciju i adaptaciju dve srednje škole. U Stublu je u planu izgradnja nove fiskulturne sale.

„Spremamo inešto specijalno za sve učenike osnovnih škola. Naime, nadamo seda će naredne godine svi učenici od prvog do osmog razreda dobiti besplatne udžbenike,“ navajio je Mladenović.

Kroz projekat se izgradnjom, dogradnjom, adaptacijom i opremanjem u Srbiji obezbeđuje 11.000 novih
mesta u vrtićima za mališane. Projekat, pored navedenog, podržava Nove
osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja i osnažuje
kompetencije vaspitača. Tokom prethodne godine svi vaspitači iz PU
„Pčelica“, u Vladičinom Hanu, prošli su kroz mentorsku podršku i obuku u
primeni Novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Kroz
implementaciju Projekta, akcenat je stavljen i na pružanju podrške
porodicama sa decom, sa fokusom na porodice iz osetljivih društvenih grupa,
podstiče uključivanje dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a
sve u cilju obezbeđivanja podsticajnih uslova za razvoj sve dece.

U dogradnju i opremanje vrtića“Čarolija“ uloženo je
preko 23 miliona dinara.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.