„Ubili su sve moje“

„Ubili su sve moje“ . Tako je govorio Vojislav Milić, glava porodice Milić iz Surdulice čijih je šestoro članova ubila alijnasa NATO pre 23 godine. Sin Aleksandar (37), snaja Vesna , istih godina, unuka Miljana (15), unuci Vladimir (12) i od ćerke, Miomir Milovanović (17) i Vojislavljeva supruga, Stamenka. Ostali su pod ruševinama nakon što je kuća Milića pogođena, u delu naselja kod kasarne. To je bio jedan od najvećih i najsigurnijih objekata u ulici, gde su se u podrumu skrivale i komšije, tokom vazdušne uzbune. Tom prilikom su nastradali u Dragan Ivanović (37), Staniša Đorđević (32) i Staniša Rašić (48), komšije.

Deda Vojislav u to vreme, kako nam je nekada pričao, otišao je u komšiluk po crep, da popravi krov na kući oštećenom od čestih bombradovanja kasarne. Kada je čuo avione i prvu detonaciju, sa džakom na ramenima, spustio se pored puta i pokrio glavu rukama. Čula se i druga detonacija a onda, kada se podigao, od sinovljeve kuće video je samo krater. Golim rukama je kopao po ruševinama da pronađe najmilije. Niko nije mogao preživi direktni udar bombe. Slike strahote obišle su svet, ali je i ovog puta on ostao gluv i slep na ubijanje civila.

Ostale su samo uspomene i fotografije, da svaki pogled na njih otvara stare rane. Deda Vojislav je godinama sa ćerkom, Milicom koja živi u obližnjem selu, Alakincu, obilazio zajedničku porodičnu grobnicu, sve do 2008. kada, zbog bolesti i tuge, kako je govorio – nije više mogao da odlazi i gleda crni mermer, na starom gradskom groblju, samo na nekih dvestotinak metara od kuće u kojoj su ubijeni. Posle izvesnog vremena konačno se smirio, pored svojih.

U znak sećanja na Miljanu, koja je pohađala hansku gimnaziju u Vladičinom Hanu, u holu je postavljena spomen ploča. U Surdulici je podignut spomenik, u znak sećanja na ukupno 33 žrtve bombradovanja NATO tokom 1999. godine. Pored Milića i njihovih komšija, u agresiji NATO nastradalo je još 18 ljudi , mahom izbeglica iz Hrvatske i Bosne, koji su bili smešteni u krugu Bolnice za lečenje plućnih bolesti, 31. maja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.