Učenički parlament Gimnazije „Jovan Skerlić“ obezbedio knjige za mlađe drugare

Autor: Ljiljana Pavlović

„Društvance“ – članovi Učeničkog parlamenta Gimnazije „Jovan Skerlić“ nešto pre kraja škoslke godine uspešno su realizovali projekat „Divac knjige“. Realizacijom projekta „Divac omladinski fond Vladičin Han“ učenici četvrte godine mlađim drugarima obezbedili su literaturu koju škola nije imala, kao i nastavna sredstva za izvođenje nastave iz biologije, hemije i matematike.

„Želja nam je bila da školi obezbedimo tehnička sredstva, ali to nije bilo moguće realizovati, pa smo se opredelili za knjige i nastavna sredstva. Cilj nam je bio, prvenstveno, da proširimo knjižni fond naše biblioteke za učenike završne godine srednje škole i obezbedimo im stručnu literaturu koja im je neophodna za polaganje mature, do kojih je i teže doći u ovako malim sredinama kao što je naša,“ rekla nam je Milica Dojčinović, jedna od profesora koja je sa Učeničkim parlamentom bila angažovana na projektu.

Milica Cvteković, jedna od učenica, učesnica na projektu, kaže da im je nedostajala literatura iz različitih oblasti a pre svega iz psihologije, filozofije, istorije, sociologije…

„Knjige koje smo obezbedili za školsku biblioteku koristiće nam i za gradivo, ali najviše za maturske radove. Drago mi je da sam imala priliku da radim na ovom projektu sa našim profesorima i da dam svoj doprinos na poboljšanju uslova rada škole,“ kaže Milica koja je i ranije učestvovala u radionicama „Divac fondacije“ vezanih za volonterizam i aktivizam mladih.

Pored nje, „Društvanece“ kome pripadaju zasluge za ideju, izradu projekta i zajedničku realizaciju sa profesorima su još i: Nađa Ristić, Vladica Pešić,Mihajlo Ilić i Danilo Savić. Iz Učeničkog parlamenta su se angažovali i Bogdan Milosavljević, Maša Marčić, Ivan Nikolić kao i njihovi drugovi Nemanja Kostić, Mihajlo Ilić, Jovan Mitić, Ana Nikolić, Strahinja Nikolić, Petar Šeić, Jovan Arsić, Jana Zafirović, Marina Milosavljević. Njihove profesorke, kažu da nisu iznenađene interesovanjem mladih da doprinesu poboljšanju uslova rada u lokalnoj zajednici, u ovom slučaju, u školi, jer su u pitanju mladi ljudi koji su inače i van škole aktivni na različutim poljima.

„Ovo je prvi projekat koji smo radili, mi kao profesori, ali i većina naših učenika. Zajedno smo stekli jedno novo iskustvo i naučili mnogo toga. Neki od naših učenika sa kojima smo uspeli da realizujemo ovaj projekat, bili su završne, četvrte godine, ali su na njemu učestvovali i mlađi, tako da ćemo za narednu godinu već imati iskusne saradnike, uz koje će oni mlađi moći da uče, s obzirom na to da računamo na dalju saradnju sa Fondacijom „Divac“, kaže profesorka, Biljana Radenković. Pored nje i Milice, na projektu su radile još i njihove kolege: Violeta Stevanović i Nikola Mihajlović.

„Društvance“ je za svoju školu, Gmnaziju „Jovan Skerlić“ obezbedilo ukupno 100.000 dinara, po 50.000 za kupovinu knjiga i i nastavnih sredstava.

U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ, u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine podržavaju se omladinski fondovi u izabranim zajednicama, gde je i Vladičin Han sa još četiri opštine: Obrenovac, Prokuplje, Zaječar i Vlasotince. U Vladičinom Hanu ove godine fondacija je podržala 10 projekata mladih sa oko 790.000 dinara.

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „Mladi u akciji za bolji život“, sufinansiran iz budžeta Opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju stavove navedene instituacije.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.