Upis u vojne škole

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za upis u vojne škole, koji će biti otvoren do kraja marta. Konkursom je predviđen upis 100 kadeta Vojne akademije i 25 Medicinskog fakulteta VMA. Takođe, biće primljeno i 80 učenika Vojne gimnazije i 70 u Srednju stručnu vojnu školu.

U školskoj 2022/2023. godinu Vojna akademija budućim kadetima nudi osnovne akademske studije na smerovima: Kopnena vojska, Tehnološko inženejrstvo materijala i zaštite, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojnosaobraćajno inženjerstvo, Vojnomašinsko inženjerstvo, Vojno vazduhoplovstvo i Ekonomija odbrane.

Pravo da konkurišu za upis osnovnih studija na VA imaju mladići i devojke rođeni 2001. godine ili kasnije, odnosno 2002. godine ili kasnije, za studije na Medicinskom fakultetu VMA.

Mladi koji planiraju da upišu studijski program Vojno vazduhoplovstvo, moraju da ispune posebne medicinsko-zdratvstvene i psihološke procene . Takođe, moraju da savladaju i selektivnu padobransku i letačku obuku.

Kandidati za upis VA imaće selekciju u dva kruga. U prvom krugu će polagati prijemni ispit iz matematike i istog dana će biti obavljena i proba njihovih fizičkih sposobnosti. Nakon toga sledi psihološka i medicinsko-zdarvstvena procena. Najveći broj poena koji mogu da postignu je 100. Od toga, uspeh iz srednje škole donosi do 40, test iz matematike 45 a provera fizičkih sposobnosti 15 poena.

Budući vojni lekari imaće tri faze selekcije. Prva je psihološka i medicinsko-zdravstvena procena koja će biti obavljena na VMA i u vojnim bolnicama u Novom Sadu i Nišu. Druga faza selekcije kandidata podrazumeva polaganje prijemnog ispita iz hemije i biologije, dok će treći deo obuhvatiti proveru fizičkih sposobnosti na poligonima Vojne akademije. I ovde je najveći mogući broj poena je 100. Uspeh iz škole donosi najviše 40 poena a prijemni maksimalnih 60 bodova. Provera fizičke sposobnosti je eliminacionog karaktera.

Pravo na upis Vojne gimnazije i Srednje stručne škole imaju mladi rođeni 2006. godine ili kasnije. Oni koju odaberu Vojnu gimnaziju moraće da prođu test provere fizičke sposobnosti kao i prijemni na kome će polagati matematiku i srpski jezik i književnost. U Srednjoj vojnoj školi, umesto testa iz srpskog jezika, kandidati polažu fiziku. Svi prolaze kroz procenu psihološke i medicinsko-zdravstvene sposobnosti kao i bezbedonosnu proveru.

Konkursi su otvoreni od 15. februara do 31. marta ove godine.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.