Uz bogat program 8. aprila će u SKC biti obeležen Međunarodni dan Roma

Autor: Lj. Pavlović


Povodom obeležavanja 8. aprila, Međunarodnog dana Roma u Surduličkom kulturnom centru pripremljen je bogat program posvećen muzičkom obrazovanju romske dece sa fokusom na devojčice, koje su talenat, ali i „nevidljive“ u Surdulici i celom Pčinjskom okrugu.

Kako je najavljneo, razgovaraće se o tome šta se sve nudi devojčicama u sistemu obrazovanje, kakve su mogućnosti za razvoj njihovog talenta, za njihovo usavršavanje van postojećeg sistema, koje edukativne aktivnosti postoje, šta je „Mala škola trube za devojčice“, šta se do sada radilo na tom polju, El sistema? Da li je i koliko u tim aktivnostima uključen i element očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a koji će imati efekte i na „Vlasinsko leto 2024.“ i Sabor trubača u Guči, učešće pionirskih i omladinskih ženskih orkestara, su samo neke od tema o kojima će se govoriti.
Nakon uvodne reči i predstavljanja gostiju, Suzana Stanković Aleksić, direktorka Surduličkog Kulturnog centra od 12:30 časova publici će se predstaviti Romskim čočekom Anđela Ajetović (16), koja svira trubu, iz Pavlovca, kod Vranja. Goradana Ristić, ispred „Generatora“ iz Vranja predstaviće inicijativu „I devojčice sviraju Trubu“, a o aktivnostima Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Vranja i učešću u projektu „El sistema“ govoriće Srnica Radulović, profesorka harmonike te škole i članica žirija „Vlasinskog leta“ za kvalifikaciju orkestara za Sabor trubača u Guči.
Na Međunarodni dan Roma i njegovo obeležavanje u Surdulici, virtuelno će se predstaviti studentkinja Fakulteta umetnosti iz Niša, na odseku za violinu, Lea Ilić iz Stubla, sela u opština Vladičin Han.
O važnost muzičkog obrazovanja za mlade trubače govoriće Majstori trube, Elvis Ajdinović kao i Saša Krstić.

Međunarodni dan Roma, 8. april, predstavlja dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.