Vest o Ilićima iz Jagnjila stigla do loklane samouprave

Priča o teškom životu četvoro Ilića iz sela Jagnjilo u opštini Vladičin Han stigla je i do čelnika lokalne samouprave. Miroslav Đorđević, pomoćnik predsednika opštine, zadužen za socijalna pitanja, kaže da nisu bili upoznati sa ovim slučajem, ali se, čim je video vest na društvenim mrežama, preko nadležnih opštinskih institucija informisao o njima.

„Porodica je prijavljena u Repincu, kao mestu boravka, pa pretpostavljamo da tu imaju neki objekat, ali zbog čega tamo ne žive, ne znamo. Pretpostavljam, da možda nije završen…Ilići primaju maksimalni iznos socijalne pomoći a dečak i tuđu negu i pomoć. Niko od porodice se nikada nije obratio ovde za bilo kakvu pomoć, niti smo od nekog od meštana ili predsednika mesne zajednice čuli nešto o njima,“ kaže za Vesnik 017 Đorđević.

Prema njegovim rečima, dečaku su 2015. ili 2016. godine, bila dodeljena invalidska kolica i, sada, ima pravo na nova, uz dokumentaciju pedijatra i neurologa kako bi podneli zahtev Republičkom zavodu za zdarvstveno osiguranje.

„Zadužiću nekog iz Centra za socijalni rad da ih obiđe, ukoliko nije skoro i objasni im proceduru oko dobijanja novih kolica,“ poručuje Đorđević.

Porodica Ilić iz Jagnjila, foto HF „Tamara Misisrlić“

Porodica ilić, otac Ljubiša, majka Nataša, ćerka Milica (13) i godinu dana stariji sin, Marko, koji boluje od cerebralne paralize žive u selu Jagnjilo, na tridesetak kilometara od Vladičinog Hana. Javnost je za njihov težak život saznala uz pomoć Humanitarne fondacije „Tamara Miserlić“, koja prikuplja sredstva humanih ljudi, kroz dobrovoljne priloge, za njih.

Zanimljivo je da u Jagnjilu, selu sa 20-30 stalnih stanovnika i još desetak koji vikednom obilaze svoje porodične kuće, niko do sada nije ukazao nadlaženima u kakvim teškim uslovima žive ovi ljudi, niti su to učinile nadležne institucije. U lokalnoj samoupravi nam, za sada, ništa nisu rekli da li će i kako pomoći ovoj porodici da prevaziđe probleme sa kojima je suočena, ali javnost svakako očekuje da adekvatno odreaguje.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.