VJT utvrđuje da li postoji krivica lekara za smrt porodilje

Autor: Lj. Pavlović

Povodom smrti M. A iz okoline Preševa, do koje je došlo prilikom porođaja 17.aprila ove godine u Zdravstvenom centru u Vranju, zbog povećanog interesovanja javnosti i medija, Više javno tužilaštvo iz Vranja izdalo je saopštenje. U njemu se kaže da je policija po nalogu VJT preduzela sve mere na utvrđivanju relavantnih okolnosti vezanih za slučaj.

„Policijska uprava u Vranju postupila je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju i preduzela sve potrebne radnje radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti vezanih za smrt M. A.
U Višem javnom tužilaštvu u Vranju 24. aprila dostavljen je Izveštaj o svim preduzetim radnjama, kao i prethodni Patoanatomski nalaz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu u pogledu uzroka smrt pok. M.A. rođene 1987. godine, koji je urađen po zahtevu Zdravstvenog centra u Vranju.
Imajući u vidu da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem, Više javno tužilaštvo će predmet proslediti na dalju nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju, obzirom da se u konkretnom slučaju može raditi o nehatnom izvršenju krivičnog dela Nesavesno pružanje lekarske pomoći , koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao Teško delo protiv zdravlja ljudi, za koje je nadležno Osnovno javno tužilaštvo,“ piše u saopštenju koji je potpisala Danijela Trajković, glavni javni tužilac.
Dalje se navodi da su policijski službenici prikupili potrebna obaveštenja i od supruga preminule M.A, koji je zahtevao da nadležni državni organi utvrde uzrok smrti i pridružio se krivičnom gonjenju, ukoliko se utvrdi da je neko krivično odgovoran za smrt njegove supruge.

Podsetimo, M. A. je preminula nakon porođaja 17. aprila ove godine, o čemu ZC Vranje nije obavestio policiju, niti tužilaštvo. Pokojnoj M. A. to je bilo četvrto dete, i beba je dobro.

Ove nedelje smenjeni su načelnik Ginekologije i akušerstva i glavna sestra.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.