Vladičin Han česta tranzintna ruta migranata

Autor: Lj. P.

Kroz Vladičin Han često se mogu sresti migranti. Ljudi ih sreću na autobuskoj stanici, viđaju sporednim putevima, ali i nailaze na znakove koji govore da su tuda prošli. Često se u parku kod Vrle mogu videti gomile stare i prljave garderobe, pa nekada i kod same autobuske. Sugrađani kažu da dolaze putem koji kroz Prekodolce vodi do Binovca, verovatno iz pravca Bugarske. Nadomak grada, očigledno presvlače prljavu i pocepanu odeću od puta i bacaju je usput. Sledeća stanica im je najčešće Beograd.

Autobuska u Vladičinom Hanu, pre par dana

U Vladičinom Hanu od početka migracija iz Azije, ali i Afrike, pronađene su dve velike grupe od po stotinak muškaraca, mlađe starosne dobi, a za nelegalni prevoz istih bilo je i više afera na ovom području.

Zvanični podaci, koje je objavio RTS govore da je u 17 prihvatnih centara u Srbiji, od kojih su čak dva u Pčinjskom okrugu, smešteno ukupno 1.600 migranata. Prema istom izvoru, od 650 mesta u prihvatnom centru u Preševu, trenutno je popunjeno 280. To su uglavnom oni iz Sirije i Avganistana, koji, kako je rečeno, žele dalje, u zapadnu Evropu. U pihtavnom centru u Bosilegradu su najčešće migranti iz Maroka.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.