Voće iz Hana za evropske kupce

Preduzeće „SB komerc“ iz Suve Morave protekle godine je otkupilo i preradilo 450 tona maline za inostrano tržište. Lanjski rod tog voća bio je izuzetnog kvaliteta, i pored toga čestih kiša, ali za oko 30 odsto manji u odnosu na 2020. godinu.

„Kvalitet maline mislim da nikada nije bio bolji. Međutim, problem su male količine kojima proizvođači raspolažu, ali i zbog lošeg vremna rod je umanjen za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Mi smo ove godine otkupili 450 tona a kapaciteti hladnjače su 800 tona,“ saznajemo od Novice Petrovića, vlasnika „SB komerca“.

U tom preduzeću su otkupili i 40 tona kupine, čija je proizvodnja u selima hanske opština još manja u poređenju sa malinom i tek tri tone ribizle, slabo zastupljene kulture u ovom kraju. Petrović kaže da sve više hladnjača ne predstavlja problem, već male površine pod zasadima voća. Maline je, prema podacima Stručne službe za poljoprivredu opštine Vladičin Han nešto više od 100 hektara, a pre pet-šest godina, bilo je i više. Zbog jako niske cene, puno je onih koji su zasade unuštili. Sada se taj nedostatak sirovine i te kako oseća. Nedostatak  tog voća podigao je otkupnu cenu koja  skoro da je bila dvostruko veća u poređenju sa 2020. A za ovu godinu najavljuje se još viša.

„Otkupna cena kilograma maline letos je bila 420 dinara. Za kupinu smo plaćali 300, a ribizla je 100 dinara po kilogramu. Za narednu godinu planiramo povećanje prerade, ali sve zavisi od vremena, kvaliteta i ponude koliko će to biti,“ kaže nam Petrović.

Celokupna prerada maline namenjena je izvozu u Nemačku u Mađarsku u zamrznutom stanju. Kupina i ribizla su za domaće tržište.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.