Za svako novorođenče opština izdvaja po 30.000 dinara a natalitet skoro pa na polanjskom nivou

U toku prošle godine na području hanske opštine rođeno je 156 beba, sudeći prema zahtevima roditelja podnetim Službi dečje zaštite opštine za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva rađanja. Za to je iz opštinske kase izdvojeno po 30.000 dinara za svako novorođenče.

To je mera kojom lokalna samouprava pokušava da podstakne natalitet i koja funkcioniše već par godina. Roditeljima verovatno znači ova jednokratna novčana pomoć, posebno kada na svet dođe prvo dete i za koje treba kupiti sve, od cucle pa do kolica. Koliko je je mera uticala na povećanje nataliteta, može se videti po podacima o broju rođenih beba. A podaci govore da ih je 2020. godine bilo 149, ili tek sedam beba manje nego u 2021.

Pored sredstava za podsticanje rađanja lokalne samouprave, roditelji imaju i pomoć države u vidu roditeljskog dodatka. Iznosi su u ovom slučaju različiti u zavisnosti od broja dece u porodici a prošle godine podneto je ukupno 146 zahteva za ostvarivanje navedene prinadležnosti.

„Prošle godine za ostvarenje prava na roditeljski dodatak među 146 zahteva  najviše je bilo porodica koje su isto ostvarile za drugo i to 64. One će u naredne dve godine dobijati po 10.000 dinara. Za prvo dete bilo je 59 zahtreva i njima pripada po 100.000 dinara. Po 12.000 dinara u narednih 10 godina dobijaće oni koji imaju treće i takvih porodica je 19 a po 18.000 sa četvrtim detetom i svega ih je  troje,“ saopštili su nam nadležni u Službi dečje zaštite opštine Vladičlin Han.

Svako naredno rođeno dete i njihove porodice ovaj vid materijalne pomoći ne sleduje, baš kako je slučaj  i sa isplatom dečjeg dodatka. A kad smo kod tog vida socijalnih davanja, pomenimo da je  službi tokom lanjske godine podneseno ukupno 350 zahteva za ostvarivanje tog prava. Za prvo dete dečji iznosi 3.192 dinara a za mališane iz jednoroditeljskih porodica 4.150. Deci sa smetnjama u razvoju, sa invaliditetom ili detetu koje prima dodatak za tuđu negu i pomoć  taj iznos je nešto veći  – 4.788 dinara, dok je za ono koje ispunjava ulove za uvećanje po više osnova 5.746. Pravo na dečji dodatak, bez obzira na to da li deca tj. već omladina nastavlja školovanje ili ne, prestaje odmah sa sticanjem punoletstva, za razliku od pre par godina kada su i studenti sve do 26 godine mogli da primaju. Pored niza rigoroznih uslova koje porodice moraju da ispune je i visina prihoda i ona ne sme da premaši 9.557 dinara po članu u prethodna tri meseca  od 12.450 dinara za jednoroditeljske.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.