Za ugostitelje na Vlasini još jedna zima bez gostiju

Iza nekadašnjeg sjaja vlasinskih ugostitelja koji su godinama odolevali skromnoj turističkoj ponudi opštine, ostaju samo uspomene. Treću sezonu za redom, oni jedva preživljavaju. Hotel „Narcis“ i ove godine radi samo tri dana u sedmici zbog hroničnog nedostatka gostiju.

„I ova zimska sezona na Vlasini je mrtva za turizam. Dok su nam svake zime kapaciteti bili prepuni, prvesntveno dolaskom sportista zbog priprema, sada su sobe prazne, kao i sposrzkas hala i otvoreni teren. Gostiju nema zbog slabe turističke ponude, pa mi i ove zime radimo svega tri dana sedmično, petkom i vikendom, kako bi smanjili troškove. Vikendom dolaze izletnici i tako preživljavamo, “ kaže Verica Radulović, vlasnica.

Nekada su i najpoznatije sportske ekipe u „Narcisu“ dolazile zbog priprema. Smeštaju kapaciteti od 100 ležajeva bili su premali da prime goste iz različitih krajeva Srbije, te i Bugarske. Mesto se rezervisalio unapred.

„Vlasina je prazna, ali su zato Zlatibor i Kopaonik prepuni. Njihove turističke organizacije rade na razvoju i promociji turizma i sadržaja kojima raspolažu. Vlasinsko jagnje, sir, domaća pogača, teletina ispod sača i još mnogo specijaliteta naše kuće i ovog kraja, ostaće poznati samo onima koji su boravili ovde,“ kaže nasa sagovornica.

Nekada je bilo dovoljno gostiju i za njih i za još dva hotela u blizini. Hotel „Vlasina“ nakon privatizacije i velikih obećanja Arapa, novih vlasnika, godinama je prazan. Kako kaže Radulovićeva, gotovo nikakva ponuda turističkih sadržaja, uticala je na rad i ostalih ugostitelja. Sami prirodni potencijali kojima Vlasinska visoravan sa jezerom obiluju, ne mogu da privuku turiste koji žele nešto višeod pukog boravka u prirodi. Ne raduju poslednjih godina ni ocene posetilaca, što se čistoće tiče. Prepuni kontejneri i otpad koji za sobom ostavljaju pojedinci, ne doprinose promociji najvećeg turističkog potencijala juga Srbije. Sa druge strane, skoro svaki sadržaj koji se nudi, uglavnom je inicijativa potekla od pojedinaca, koji su nezadovoljni nametima, pa tako postoji mogućnost da i ono malo pokušaja da se stvore nekakvi zabavni sadržaji u cilju bogatije ponude, budu ugušeni.

Od svih ugostitelja, kaze naša sagovornica, preko zime punim kapacitetom na Vlasini jedino radi vila „Vlasinski vrtovi“ čija vlasnica i živi tu.

Fotografije: sa fb stranica Verica Radulovic i Vlasinko jezero

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.