Zaboravljeni plodovi jeseni

Zaboravljeno voće – mušmule, još se mogu naći na seoskim imanjima. Obično na zapuštenim delovima, pored kojih rastu šipurci i drugo divlje rastinje, jer mlađe generacije često i ne znaju za ovo voće. Veoma je otporna, ne zahteva nikakvu negu, pa zbog toga višedecenijska stabla i sada rastu negde u šipražju. Plodovi mušmule bili su veoma cenjeni čak i na kraljevskim trpezama, a poznati su još iz antičkog doba.

Ima i onih koji znaju za vrednost mušmula, pa ih uzgajaju. U dvorištu Bojane Zlatković u Surdulici raste jedno veliko stablo i može da da i do 100 kilograma plodova. Koriste je u različite svrhe – pored specifičnog voća koje imaju tokom zime, a koje se retko može naći u piljarama, možda tek ponekad na pijaci, od mušmula prave sok, džemove i peku rakiju. Za zimu mogu da se zamrznu, jer se relativno brzo pokvare, pa se u smrznutom stanju duže čuvaju.

Pored toga što je ovo voće, iz porodica ruža, veoma ukusno, ima i lekovita svojstva i koristi se protiv dijareje. Inače, bere se u decembru, ili sada nešto ranije pošto je jesen veoma topla, dok je još zelena. Čuva se u kutiji, sa slamom ili piljevinom, i koristi se za jelo tek kada omekša.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.