Zbog gubitka poverenja u držvane organe, žene se sve češće javljaju SOS telefonu

Autor: Lj. Pavlović

Danas je u Vranju obeležen 16.maj – Međunarodni dan SOS telefona. Tim povodom SOS telefoni za žene sa iskustvom rodnog nasilja u porodično-partnerskim odnosima izdao je saopštenje u kome podseća da su telefoni namenjeni žrtvama nasilja i tu su da obezbede podršku kao i informacije o načinima na koje takve osobe mogu zaštiti sebe, članove svoje porodice, prijateljice… svakog ko je izložen ovoj vrsti nasilja i prijaviti nasilje. U saopštenju prenose svoja iskustva da se zbog gubitka poverenja u državne organe, žene sve češće za pomoć obraćaju SOS telefonu.

„Kako se žene sve češće javljaju na SOS telefon zbog gubitka poverenja u rad državnih institucija, plakate SOS Telefona Vranje sa svim bitnim informacijama postavljene su ispred svake institucije u Vranju. Na ovaj način ženama šaljemo poruku da nisu same, da postoje SOS telefoni kojima mogu da se obrate za pomoć i podršku,“ poručuju iz SOS telefona iz Vranja.


Lepljenje plakat na Gradskoj upravi

Ovakav vid pomoći u svetu se pojavio još sredinom 1970-tih, dok je u Srbiji prva SOS linija krenula sa radom 1990.godine, koju je pokrenula grupa žena iz civilnog sektora.

„Specijalizovani SOS Telefon Vranje – 0800 001 017 neprekidno radi 22 godine u Vranju i dostupan je svim ženama sa iskustvom ili žrtvama rodnog porodično-partnerskog nasilja u Vranju, Pčinjskom okrugu ali i Srbije. SOS telefon Vranje član je Savez ženskih nevladinih organizacija ‚‚Mreža Žene Protiv Nasilja“, koju čini 28 organizacija iz Srbije, od kojih 23 pružaju uslugu SOS telefona, u okviru rada civilnog sektora.
Tokom 2023. godine SOS telefon Vranje je registrovao 242 poziva. Za pomoć i podršku obratilo se 65 žena. Od osnivanja, 2002.godine, za 22 godine neprekidnog rada, tim hrabrih, upornih žena SOS telefona Vranje koje se u sferi civilnog sektora bore za bolji položaj u društvu i veća prava žena i devojaka, pre svega na jugu,“

Deljenje info SOs materijala u centru Vranja

U centru Vranja danas je deljen info SOS materijal, a sa sugrađanima/sugrađankama članice su razgovarale o obeležavanju 16.maja Međunarodnog dana SOS telefona, kao i o samoj potrebi za postojanjem ovakve vrste specijalizovane pomoći za žene.

Svi oni kojima su pomoć i podrška potrebni, SOS Telefon Vranje mogu pozvati na 0800 001 017.
Besplatan poziv – radnim danima od 10:00 do 16:00h

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.