Sneg preti voćkama

Jutrošnji sneg koji je pao na području hanske opštine ugrozio je voćne kulture u fazi cvetanja i razvoja.. Iako se sneg niije zadržao na stablima, dovoljne su i niske temperature tokom noći da se u pupoljku stvore kristali i izazovu potpuno izmrzavanja ili umanjenje roda. Stručnjaci ukazuju da su najzgroženije koštunjave vrste voća, kao i jabučasto.

Voćne kulture se nalaze u fazi cvetanja, punom cvetu ili precvetavanju a, trenutne vremenske prilike nepovoljno utiču na njih. Hladne noći sa temperaturama ispod nule, kakve su zabeležene tokom prethodnih dana i vlaga od kiše takođe mogu da oštete ili znatno umanje ovogodišnji rod kasnijih sorti šljiva kao i trešnje, jabuke i kruške koje u najveće cvetaju. Na sreću, u našem kraju još uvek nije počelo cvetanje maline i jagode, ili je još uvek retko, pa će te vrste voća verovatno biti pošteđene. Međutim, meteorolozi za vikend najvaljuju novo pogoršanje vremena.

Jedna od solucija koju voćari mogu da preduzmu da bi zaštili zasade je dimljenje ili orošavanje. Niske dnevne temperature onemogućavaju tretman voćaka aminokiselinama, koje se preporučuju čim dnevne temperature pređu 10 stepeni. Preporuka je dve litre po hektaru, kako bi biljke lakše podnele stres nakon povećanja temperature vazduha.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.