Sveti Luka, Noć veštica i internet vernici

Autor: Lj. Pavlović

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Luku. U katoličanstvu se danas obeležava Noć veštica. Dva različita praznika, dve vere – pravoslavne i katiličke, a istog datuma povod su za žestoka prepucavanja na društvenim mrežama uz apele ne dozvoliti deci da slave „satanističke prozapadne praznike“, pozivajući se na tradiciju i pravoslavlje, ali je i to već isrpljena tema.

Među njima je verovatno značajan broj internet vernika koji, nećemo da ulazimo u to da li posećuju crkvu, ali sigurno ne preskaču stranice, navodno, manastira i crkava sa zvučnim imenima naših svetaca, i redom pišu „amin“, ne pitajući se koja je svrha toga. U vezi sa tim, više puta upada u oči komentar lokalnog sveštenika, o kome bi trebalo razmisliti, bez obzira na sujeverje ili samo zavisnost od društvenih mreža, ali i od internet „verništva“.

„Žellimo li da nas Sveti Luka i Sveti Petar Cetinjski čuvaju i pomognu nam, treba da odemo u crkvu i pomolimo im se, pričestimo se na svetoj Liturgiji i upalimo sveće. Nemaju oni telefone i ni facebook pa da čitaju naše „amin“ i pretpostavljaju šta nam je potrebno…“, napisao je otac Dejan.

Svima koji slave Svetog Luku, srećna slava. Onima, ako, i koji obeležavaju Noć veštica, protivnici su do sada već poslali dovoljno poruka. Za koji mesec otvara se nova debata – Sveti Trifun ili Dan ljubavi.


Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.