Berba pečuraka isplativa samo za poznavaoce terena

Lisičare, jedne od najukusnijih gljiva ove sezone, zbog naizmeničnog smenjivanja kiše i sunca, ima u izobilju. I pored toga što je cena trostruko manja u odnosu na početak berbe, onima koji svakodnevno mogu da izdvoje vreme za potragu, može doneti značajan prihod. Srećko Cvetković i Dragan Stojiljković iz Poloma dnevno uberu i do 20 kilograma lisičare.

„Kada nam se posreći, uberemo i do 20 kilograma, Inače, neki prosek je od 10 do 15. Samo dobri poznavaoci terena i iskusni berači mogu da sakupe toliko a, ko ne zna da ih nađe, znatno manje,“ kaže Srećko.

Srecko Cvetković i Dragan Stojiljković

Lisičara je počela da se pojavljuje i na većoj nadmorskoj visini, na području Mačkatice, Kukavice, Kacapuna… Vrganja takođe ima, ali mnogo manje a, po trenutnoj otkupnoj ceni se ne isplati da se prodaje.

„Vrganje beremeo za sebe. Mlade, koji su veoma ukusni, ostvaljamo a, stare, sušimo i kasnije prodajemo. Otkupna cena kilograma prve klase je 300 dinara. Suvi vrganj se otkupljuje po ceni od 2.200 do 2.500 dinara po kilogramnu, za koji treba u proseku od šest do osam kilograma sirovog,“ objašnajva Dragan.

Kilogram lisičara otkupljivači plaćaju od 400 do 450 dinara. Na početku berbe cena je bila čak 1.500 dinara, ali čim se ponuda poveća, cene otkupa padaju.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.