Berba ranijih sorti malina pri kraju a polane i polke tek počinje

Prvodi se kraju berba vilameta i mikera , najzastupljenijih sorti malina u hanskoj opštini. Vrste koje tek počinju da sazrevaju i beru se do prvih mrazeva, polka i polana, za sada obećavaju. Koliki će ovogodišnji rod biti, proizvođači samo mogu da nagađaju jer zavise od vremenskih prilika sve dok se voće ne obere.

„Na 40 ari imam tri vrste malina – vilamet, polku i polanu. Na slici je polka, mladi zasad koji dobro napreduje. Koliko će prinos biti, mogu samo grubo da predvidim, ali zasad još uvek nije u punom rodu,“ kaže Marjan Đorđević iz Kunova.

Kada berba bude konačno završena i kada proizvođači podvuku crtu ispod onoga šta su uložili i koliko su dobili, videće da li je ovo jedna od najboljih godina za malinare. Trenutna otkupna cena je 500 dinara i, ukoliko se otkupljivače drže nagoveštaja s početka otkupne sezone da bi do kraja berbe kilogram maline mogao da bude viši za 300 dinara, retko ko će biti nezadovoljan i pored ogromnih ulaganja.

„Radnici za branje traže 150 dinara po kilogramu. Đubrivo je ove godine previše poskupelo, a morali smo da bacimo u zasadima, hemikalije su preskupe, a moraš da prskaš da bi opstalo, da kopaš, da navodnjavaš, a sve je to trošak. Ne računamo rad koji smo sami uložili, “ kaže Đorđević.

Opština Vladičin Han je za proteklih petnaestak godina mogla da bude najveći proizvođa „crvenog“ zlata u kraju. Godinama su preko lokalne samouprave deljene besplatne sadnice ljudima, pa u jednom periodu skoro da nije bila sela gde nisu postojali zasadi. Međutim, samo posle par godina od podiznanja malinjaka, mizerne otkupne cene su naterale mnoge da ih raskrče zbog toga što nakon prodaje nisu mogli da pokriju ni deo uloženog. Njaveći proizvođači maline su u selu Manjak, gde svako domaćinstvo ima barem po 20 ari pod malinom.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.