Boban Marković dobio nacionalnu penziju

Čuveni trubač iz Vladičinog Hana, Boban Marković među desetine poznatih imena u Srbiji, dobitnik je nacionalne penzije.

Marković je rođen 1964. godine u Vladičinom Hanu. S obzirom na to da potiče iz muzičke porodice i sa očeve i mačine strane, rano je počeo da uči da svira trubu. Svoj orkestar je osnovao sa 20 godina i prvi put na Saboru trubača u Guči nastupa 1984. godine. Od 1988. pa do 2001. godine, kada Dragačevski sabor ustupa mlađima, nagradu je osvajao pet puta. Najznačajniju nagradu, „Majstor trube“ na saboru je dobio 1995. godine, a kasnije postaje i „Ambasadorsabora u Guči“. Zvucima romske muzike sa juga Srbije postao je poznat širom sveta i važi za najboljeg trubača na Balkanu, ali se oprobao i u drugim žanrovima muzike.

Marković se proslavio i u svetu filma, uz Emira Kusturicu i Gorana Bregovića, snimajući muziku za filmove „Underground i „Arizona Dream“. Ima i bogatu međunarodnu karijeru, nastupe na međunarodnim festivalima sa svetskim zvezdama širom Evrope, Amerike… Od 2002. godine u orkestar im stiže pojačanje, njegov sin, Marko. Sa suprugom Lidijom, inače, ima i ćerku.

Kao dobitnik nacionalne penzije našao uz poznata imena iz oblasti književnosti, umetnosti, sporta, nauke…Priznanje se odeljuje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

Foto: pixabay

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.