Cena obnove ugovora za grobne parcele svim dužnicima obračunata po novoj ceni

Autor: Lj. Pavlović

Zakupce grobnih parcela na gradskom groblju u Prekodolcu, kod Vladičinog Hana, neprijatno je iznenadila činjenica da su im dugovanja obračunata po novom cenovniku, koji je usvojen protekle godine. Jedan od njih je Slobodan Stoiljković iz Vladičinog Hana koji je , kako kaže, kupio ukupno 17 metara kvadratnih osamdesetih godina, a sada mora da plaća zakup. Pomirio se i sa tim i lane počeo da otplaćuje dug, ali nedavno, kada je mislio da je suma skoro isplaćena, na priznanici video da sada duguje više nego pre dve godine.

„Na dan 9. juna 2021. godine imao sam dugovanje na ime zakupa od 7.450 dinara. Tada sam uplatio 2.200 dinara , kako piše na priznanici na ime obnove ugovora za period od 2013. do 2015. godine, i ostalo je još 5.450 . Iste godine, 16. septembra uplatio sam još 1.700 dinara, za 2016. i 2017. godinu, kada je po njihovoj evidenciji ostalo da na ime obnove ugovora uplatim još 3.400 dinara,“ kaže on.

Međutim, kada je u maju ove godine otišao da uplati još 2.000 dinara, na ime obnove ugovora za 2018. godinu, čekalo ga je iznenađenje.

„Umesto da ostane još 200 dinara duga, po pređašnjoj priznanici, meni je evidentiran dug od 8.200 dinara za 2018. godinu. To znači da je novi cenovnik retroaktivno primenjen i da meni ostaje dug za još pet godina po toj ceni“ veli Stoiljković.

U Crkvenoj opštini Vladičin Han od ovlašćenog radnika smo dobili informaciju da je zakup svim dužnicima obračunat po novoj ceni. Tu se ne računaju oni koji su lane zakupili parcele, jer se u prvoj godini ne plaća taj namet koji je, inače, sa 50 dinara po metru kvadratnom, lane povećan na 100 dinara.

Vlasnici grobnih parcela na starom delu groblja nekada su zemljište kupovali, a ne zakupljivali od Crkvene opštine Vladičin Han, kako je sada, pa se pitaju kakav to zakup CO traži od njih. Te parcele su kupovane pre više decenija, sve do otprilike devedesetih godina, kada je lokalno sveštenstvo umesto da prodaje mesto za pokop počela da ga izdaje u zakup, uz, moguće, blagoslov lokalne vlasti, i to na 10 godina. Nakon isteka tog roka ugovori se obnavljaju, ili ostaje zaprećena mera oduzimanje istog, ekshumacija posmrtnih ostataka i sahranjivanje u zajedničkoj grobnici. Stoiljković je jedan od brojnih Hančana koji kaže da je osamdesetih parcelu od 17 metara kvadratnih kupio, a ne zakupio. Iako je povećana cena, Stoiljković pita kako može da se primenjuje retroaktivno za stari dug?

Fotografija: ilustracija

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “Cena obnove ugovora za grobne parcele svim dužnicima obračunata po novoj ceni

  1. Isti je slucaj i sa surduličkim starim grobljem. Crkva je 80-tih godina i ranije prodavala (ne davanje u zakup) parcele po metru kvadratnom. Nešto kasnije im je palo napamet da i te parcele, kao i ostale kupljene kasnije pod novim uslovima tj. na korišćenje, preimenuju u zakup i to unazad nekoliko godina. Ljudi negoduju jer ne znaju šta u stvari plaćaju. Crkva nema obaveze na odrzavanju bilo čega na groblju. Staze su blatnjave urasle u trnje a zakup mora da se plati jer prete „zakonskim merama“. Pa se pitam koji to zakon mogu da primene ako ne przaju nikakvu uslugu za taj zakup.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.