Da li je u Surdulici sklopljena saradnja između političkih rivala – SPS-a i SNS-a?

Autor: Lj. Pavlović

„Sastao sam se sa predsednikom Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darkom Glišićem povodom predstojećih lokalnih izbora. Složili smo se da je jedini cilj stvaranje što boljih uslova za život građana Surdulice,“ objavio je Novica Tončev, ministar bez portfelja zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih područja u dva mandata i aktuelni predsednik Skupštine Surdulice, koji ovaj, očigledno, važan događaj nije želeo da komentariše javno.

Još pre toga u javnosti se već neko vreme nagađa da li je sklopljen savez između ljutih političkih neprijatelja, socijalista i naprednjaka, u jednoj od retkih opšitna u Srbiji gde lokalnu vlast ne vrši SNS, već SPS. U Surdulici se po kuloarima već „kroji“ buduća lokalna vlast, sa podelom nadležnosti između dve političke opcije, među kojima u dosadašnjem periodu, sve od pobede naprednjaka na republičkom nivou 2012. godine, nije bilo nikakve saradnje.

„Mesto predsednika opštine pripašće naprednjacima, a lokalne skupštine, socijalistima. Biće tu političkog debitovanja, naslednika Tončeva,“ kaže jedan Surduličanin koji želi da ostane anoniman.

Surduličani, svom dugogodišnjem predsedniku, na mestu Opštine ili Skupštine, ali i ministru, predviđaju svetlu budućnost i još jedan mandat, a u kom resoru, videće se.

Tončev, kao jedan od potpredsednika SPS-a i Dragan Stevanović Bosanac, takođe Surduličanin, izbegao iz Bosne i Hercegovine tokom raspada Jugoslavije, koji je koordinisao naprednjačkim snagama u Pčinjskom okrugu, ne da nikako nisu mogli da nađu zajednički jezik, već su često imali verbalni sukobe u medijima, sa dugačkim spiskovima optužbi na lični ili stranački nivo. Jedna od poslednjih optužbi na račun Tončevava i socijalistčku vlast u Surdulici pala je nakon decembarskih parlamentarnih izbora, kada ga je Stevanović, nakon još jednog izbornog poraza njegove stranke, javno optužio za – krađu glasova i preseljenje birača. Da li je ovo dugogodišnje stranačko neprijateljstvo bilo uzrok, možda, lične netrpeljivosti dva visoka funkcionera iz različitih političkih opcija, ili nečeg drugog, svakako će se uskoro znati. U krajnjem slučaju, možda i tek nakon izbora, koji će se i u Surdulici, koju su zaobišli lanjski, održati lokalni izbori.

Pretpostavlja se da će im na „na crtu“ stati i Pokret rodoljubi Srbije, koji je nedavno oformljen, ali su u opticaju i još neke političke opcije.

Fotografija: fb Novica Toncev

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.