Danas je Sveti Pantelejmon ili Pantele

Autor: Lj. Pavlović

Pravoslavci danas obeležavaju Svetog Pantelejmona, u vranjskom kraju poznatog kao Pantele. Na današnji dan, u Belanovcu, selu u opštini Vladičin Han, sa samoj granici sa vranjskom, narod se okupljao na sobor, uz obavezni obilazak crkve. Svetinja datira iz 1900. godine, gde je, prema verovanju, podignuta na ostacima pređašnje, iz vremena kralja Milutina. Vašar, crkva, i samo mesto, podnožje ugašenog vulkana, Oblika, privlačilo je brojne posetioce. U blizini je i Bulino jezero, koje privlači divlje kopače zlata, zbog legende da je u njemu, pri povlačenju Turaka sa juga Srbije, propao karavan u kome je prenošeno i zlato. U podnožju brda, u blizini mesta održavanja sabora, nalazi se izvor vode, ledenik, koji se kroz vulkanske stene sliva u izdubljeno deblo, gde je voda hladna kao led.

Oblik, ugašeni vulkan

Sada Oblik posećuju samo retki izviđači.

Prema nekim procenama, Belanovce je staro oko 270 godina. Naselila su ga tri brata iz Ćustendila. Dvojica su ostala u tom selu, dok se treći nastanio u susednom, Beliševu. Prema poslednjem popisu Belanovce ima 101 domaćinstvo, od čega je nastanjeno svega 12.

Inače, za Svetog Pantelejmona se veruje da ima moć isceljenja mnogih bolesti molitvom i smamtra se zaštitnikom medicine i farmacije. Mnogo je svetinja koje nose njegovo ime, a jedna od najlepših je ruski hram na Svetoj Gori, gde se zamonašio Sveti Sava.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.