Danas je Sveti Pantelejmon, slava istoimene crkve u Belanovcu

Danas je pravoslavni praznik, Sveti Pantelejmon. Ovaj svetac smatra se zaštitnikom lekara i farmaceuta. Po narodnom verovanju, svaki posao koji se započne na današnji dan, Sveti Pantelejmon će blagosiljati.

Crkva posvećena ovom svecu nalazi se u Belanovcu, na Obliku, jednom od najudaljenijih sela u hanskoj opštini, na granici sa vranjskom. Obnovljena je krajem 19. veka, na mestu gde je nekada postojala Hajdučka crkva. U vreme Drugog svetskog rata, nekima je pružala utočište od okupatora.

Na današnji dan u Belanovcu se održavao sabor, na kome se okupljalo najviše ljudi u odnosu na ostale svetkovine u tom kraju. Neuobičajena prirodna bogatstva ugašenog vulkana, Oblika na 1.310 metara nadmorske visine, o čemu i danas svedoče vulkanske stene u njegovom podnožju, Bulino jezero sa legendom koja privlači kopače zlata iz svih krajeva o propalom turskom karavanu prilikom napuštanja Srbije, ledenik, izvor vode koji je i leti kao voda iz frižidera, samo su neki od razloga za posetu. Naravno, tu je i veliki „sobor na Pantele“, mesto nekadašnjeg okupljanja i druženja.

Oblik

Oblik i tamošnju crkvu danas retko posećuju malobrojni žitelji okolnih sela i njihovi potomci pa čak i na saboru, ali je zato povremeno izletište planinara iz opština Pčinjskog okruga.

Bulino jezero, foto sa sajta Opštine Vladičin Han

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.