Danas je Sveti Pantelejmon, slava istoimene crkve u Belanovcu

Danas je pravoslavni praznik, Sveti Pantelejmon. Ovaj svetac smatra se zaštitnikom lekara i farmaceuta. Po narodnom verovanju, svaki posao koji se započne na današnji dan, Sveti Pantelejmon će blagosiljati.

Crkva posvećena ovom svecu nalazi se u Belanovcu, na Obliku, jednom od najudaljenijih sela u hanskoj opštini, na granici sa vranjskom. Obnovljena je krajem 19. veka, na mestu gde je nekada postojala Hajdučka crkva. U vreme Drugog svetskog rata, nekima je pružala utočište od okupatora.

Na današnji dan u Belanovcu se održavao sabor, na kome se okupljalo najviše ljudi u odnosu na ostale svetkovine u tom kraju. Neuobičajena prirodna bogatstva ugašenog vulkana, Oblika na 1.310 metara nadmorske visine, o čemu i danas svedoče vulkanske stene u njegovom podnožju, Bulino jezero sa legendom koja privlači kopače zlata iz svih krajeva o propalom turskom karavanu prilikom napuštanja Srbije, ledenik, izvor vode koji je i leti kao voda iz frižidera, samo su neki od razloga za posetu. Naravno, tu je i veliki „sobor na Pantele“, mesto nekadašnjeg okupljanja i druženja.

Oblik

Oblik i tamošnju crkvu danas retko posećuju malobrojni žitelji okolnih sela i njihovi potomci pa čak i na saboru, ali je zato povremeno izletište planinara iz opština Pčinjskog okruga.

Bulino jezero, foto sa sajta Opštine Vladičin Han

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.