Danas je Sveti Vasilije Ostroški

Danas Srpska parvoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Vasilija Ostroškog, praznik posvećen svecu za koga se veruje da je jedan od najvećih čudotvoraca. Veruje se da je iscelitelj svih nevoljnih i bolesnih, koji sa čvrstom verom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu. Posvećen mu je manastir na Ostroškoj gredi u Crnoj Gori, na petnaestak kilometara od Nikšića koji posećuje veliki broj vernika. Popularnost sveca su iskoristili mnogi, pa postoje turističke ture do manastira, ali mnogi vrenici iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije pešače stotinama kilometara da bi se pomolili svecu. U manastir Ostrog dolaze ljudi i drugih veroispovesti koji od Vasilija Ostroškog traže spas i isceljenje od teških bolesti i muka koje su ih zadesile.

Sveti Vasilije je i za života smatrna za svetitelja. Prema predanju, nakon njegove smrti u njegovoj ćeliji se pojavila svetlost, kada je narod počeo da dolazi na njegov grob i moli se. Sedam godina nakon smrti Svetog Vasilija, takođe po predanju, tadašnjem igumanu manastira u Župi kod Nikšića javljao se često u snu. Jedne noći mu je poručio da otvori njegov grob. U njemu je, telo sveca bilo očuvano i mirisalo na bosiljak.

Na praznik Svetog Vasilija treba otići u crkvu, zapaliti sveću i iskreno se pomoliti čudotvorcu – veruje se da će svaka iskrena želja iz dubine srca biti ispunjena.

U narodu se veruje da se na dan Svetog Vasilija ne treba svađati, jer će cele godine biti loše sreće.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.