Danas je Velika Gospojina, slava manastira u Mrtvici i crkve u Ravnoj Reci

Danas je veliki hrišćanski praznik, Velika Gospojina ili Bogorodica. Obeležava se nakon dvonedeljnog posta. To je praznik majki i žena i na današnji dan se ništa ne radi. U narodu se veruje da je od danas, pa do Male gospojine, 21. septembra, najbolji period za branje lekovitog bilja. Velika Gospojina je krsna slava mnogih porodica, ali i svetinja. U hnaskoj opštini beležavaju je manastir Bogorodičnog uspenja u Mrtvici, kao i crkva Bogorodice u Ravnoj Reci.

Manastir u Mrtvici nalazi se u Grdeličkoj klisuri, na oko 14 kilometra od Vladičinog Hana, u pravcu Leskovca. Smešten je na platou litice, jedva većem od same svetinje. Sa magistralnog puta pruža se pogled na svetinju danju, ali i noću, jer je krst manastira pre više godina osvetljen, kada je rekonstruisan i sam manastir..Ne zna se kada je tačno izgrađen, ali jedna je od najstarijih svetinja u kraju. Građena je u više faza, pa je posebna zbog raznolikosti stilova. Unutrašnjost crkve je oslikana u vizantijskom stilu. Zvono su kupili meštani krajem 19. veka. Na današnji dan monahinja Paraskeva sa meštanima priprema tradicionalni ručak za sve posetioce.

U Ravnoj Reci, današnji praznik se obeležavan u crkvi Bogorodice. Crkva je, kako nam je rekao paroh, Danča Stojmenović prošle godine renovirana. Nekada se u blizini okupljao veliki broj Ravnorečana i meštana okolnih sela na saboru – Panađuru. Tradicija saboravanja je prekinuta već dugi niz godina, zbog migracije stanovništva. Sada se praznik obeležava skromnije, uz okupljanje u crkvi.

Crkva Bogorodice u Ravnoj Reci, foto sa fb Ravna Reka

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.