Danas je veliki praznik u SPC i krsna slava

Danas je Sveti Arhangel Mihailo u narodu poznat poznat kao Sveti Aranđel ili Ranđel, obeležen crvenim slovom u kalendaru. U hrišćanskoj veri, Sveti Arhangel Mihailo smatra se zaštitnikom Saborne crkve kao prvi od sedam arhanđela koji su pobedili nad Luciferom i Satanom. Na ikonama je predstavljen u rimskom oklopu i sa podignutim oružjem, obično kopljem ili mačem, kojim preti zmaju ili demonu.
Prema mitovima Arhangel Mihailo se uvek javljao gde i Bogorodica, tako da je vremenom prihvaćeno da predstavlja nebesku zaštitu i silu na zemlji. U narodu se veruje da obilazi bolesnike.
Sveti Aranđel se slavi u jesen i postoji narodno verovanje da u ovim mesecima Arhangel Mihailo lično luta kroz svet prerušen u prosjaka i grdi nevernike i one koji izbegavaju da pomognu siromašnima.
Zbog toga se kaže da na njegov dan nikada ne treba terati siromahe i prosjake sa kućnog praga, jer to može biti on sam.
Iako postoji rasprostranjeno verovanje da se za ovaj praznik ne priprema žito jer se Mihailo smatra živim svetiteljem, ovo je ipak neispravno. Da li će hrana biti mrsna ili pasna zavisi od dana, da li „pada“ u sredu ili petak, kada je slava posna, ili nekim drugom danom kada je mrsna.

Sveti Aranđel je jedna od najčešćih slava u srpskom narodu, pa se kaže da jedna polovina slavi, a druga ide u goste.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.