Danas se navršava 18 godina od kako nas je napustio Rade Popović, slikar

Autor: Lj. Pavlović

Radisav Rade Popović, jedan od retkih slikara iz Vladičinog Hana iznenada je preminuo pre tačno 18 godina, u 52. godini života. Slikanje mu je od malena bilo blisko, a talenat je, kako je govorio, nasledio od oca. Kao srednjoškolac družio se sa akademskim slikarem, Branislavom Banetom Marčićem, Hančaninom koji je bio jedan od najboljih akvarelista u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić. Imali su zajednički atelje u zgradi nekadašnjeg „Poleta“, gde su nastala neka od njegovih najlepših dela. Ljubav prema slikanju odvela ga je na Likovnu akademiju, ali je brzo napustio. Profesori su mu govorili da je već savladao tehnike slikanja i izgadio svoj prepoznatiljiv likovni stil u nadrealizmu. Apsolvirao je na Višoj turističkoj školi, ali nije diplomirao. Pored slikanja, voleo je i muziku. Imao je svoju muzičku grupu sa drugarima iz mladosti, pevao je svirao gitaru i u ono vreme, kada su organizovane igranke, nastupali.

Radeta su mnogi ga smatrali osobenjakom. Međutim, istina je da nije voleo isprazne razgovore i ljude, družio se sa onima koji su bili na njegovom intelekutalnom nivou. Mnogi nisu shvatali ni njegovu umestnost, po mišljenju većine mračnu, koja je, kako će se ispostaviti, nagoveštavala sve užase koji su bili pred nama, a koje je naslućivao mnogo pre no što su se odigrali. Jedan deo života proveo je u Beogradu, gde je imao široki krug prijatelja, a u Han ga je vratila ljubav prema tom gradu, koji je upoređivao sa Las Vegasom. Učestvovao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama. Jedna od većih, samostalnih bila je u vili „Jelena“ u Beogradu, nekoliko godina pre smrti. Njegove slike i crteži nalaze se kod kolekcionara u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, kao i u inostranstvu. Neka od svojih dela nikada nije želeo da proda i ostale su u krugu porodice. Poslednju izložbu imao je u Vladičinom Hanu, u Centru za kulturu 2002. godine. Radio je u Fabrici omotnog papira i ambalaže,koju je često presdtavljao na izložbama. Pet godina uzastopno osvojao je prvo mesto na takmičenjima Radnika Srbije.

Sa suprugom Valentinom ima dvoje dece, ćerku Maju i sina Stefana. Oboje su nasledili talenat od oca, ali se slikarstvom samo Maja bavi, koja je završila Likovnu akademiju. I njene dve ćerke, Petra i Maša još od malih nogu pokazuju uzuzetan talenat prema crtanju. Nedavno je i njegov sin dobio ćerkicu, Ivu.

Rade sa porodicom na poslednjoj izložbi u CK 2002. godine

Rade Popović je rođen je 24. februara 1954. godine u Aleksandrovcu Župskom, gde mu je otac bio na službi. Njegov otac, a Radetov deda, potiče iz svešteničke porodice, iz Crne Gore. Službovao je u parohiji u Belom Polju, kod Peći. I po majci je iz bogate porodice, Savić, iz Priboja Vranjskog. Obe porodice Radetovih roditelja mnogo su stradale tokom Drugog svetskog rata, pa je on bio prvo muško dete rođeno u mirnodopsko vreme. Otac mu je dao ime Radisav, po svom bratu, poginulom na Sremskom frontu.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.