Danas se obeležava Međunarodni dan mladih

Autor: Nina Pavlović

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan mladih.

„Vi ste sadašnjost kojom se ponosimo i budućnost u koju bezrezervno verujemo – čestitamo vam Međunarodni dan mladih!“ napisao je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u čestitki objavljenoj na zvaničnom Instagram nalogu ministarstva.

Međunarodni dan mladih ustanovljen je 20. januara 2000. godine, rezolucijom Generalne skupštine Organizacije ujedijenih nacija, kako bi se skrenula pažnja na položaj mladih širom sveta. U mnogim zemljama obeležava se kulturnim manifestacijama i skupovima koje organizuju državne vlasti i omladinske organizacije.

Prema istraživanju Krovne organizacije mladih Srbije, u toku prošle godine, položaj mladih u Srbiji u najmanju ruku je zabrinjavajući. Predsednik upravnog odbora KOMS-a, Samedin Rovčanin ukazao je na to da se loš položaj mladih u našoj zemlji beleži i pored razvijenog institucionalnog okvira za pitanja mladih.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.219 ispitanika, uzrasta od 15 do 30 godina. Jedan od autora istraživanja, Boban Stojanović, politikolog, izneo je podatke da tek 10 odsto mladih ima svoj stan, da 63,5 odsto ne zarađuje a svega 4,8 odsto onih koji rade, ima zaradu veću od 80.000 dinara.

KOMS je istakao da je samo 0,09 odsto budžeta Srbije namenjeno mladima a da 34 odsto opština u zemlji ne izdvaja sredstva za za tu populaciju. Prema istraživanju, čak 77 odsto mladih smatra da izbori nisu bili fer a 76 odsto ne veruje političarima.

Nijedna institucija u istraživanju nije dobila veću ocenu od 3, a najviše ocene dobile su vojska i crkva. Najslabije ocene mladih imaju su nosioci političkih funkcija. Članstvo u Evropskoj uniji ne podržava 46 odsto mladih, 30 odsto smatra da u spoljnoj politici Srbija treba da se okrene Rusiji, a SAD-u svega dva odsto. Protiv ulaska srbije u NATO i bilo kakve saradnje sa tom organizacijom je 59 odsto ispitanik, a ulazak podržava svega 6 odsto.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je u našoj zemlji u toku prošle godine bilo 104.000 mladih bez posla ili 20 odsto. To je manje u odosu na prethodne godine, ali veliki broj mladih se ne prijavjuje na evidenciju tržišta rada ili ode iz zemlje.

Zvanična istraživanja govore da bi 53 odsto madih, zbog ekonomskih razloga prvenstveno, otišlo iz zemlje.

U vreme pandemije korone i u Srbiji je kao i u svetu povećan broj samoubistava kod mladih. U Srbiji postoji 47 specijalista psihijatrije koji se bave decom i mladima, što je premalo. Na osnovu toga, jedan lekar dolazi na više od 27.000 mladih.

Svedoci smo da je položaj mladih, kako vreme prolazi, sve sličniji mitu o Titanu Kronosu koji, iz straha da ga ne zbace s vlasti, preventivno proždire svoju decu. Ekonomski tigre, već decenijama zaglibljen u mulj prošlosti, bahatosti, nepotizma i korupcije gubiš svoju jedinu budućnost – svoju decu. I zato ne okreći se sine, takav tigar može i bez tebe.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.