Danas se obeležava Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja

Za proteklih 10 godina u našoj zemlji ubijeno je 300 žena – žena čiji poziv za pomoć niko nije želeo da čuje a ubili su ih oni koji su im bili najbliži – partneri sa kojima su živele.

„Ove godine, prema pisanju medija, 13 žena je ubijeno. Od tog broja, osam njih je ubijeno u porodično-pratnerskim kontekstu. Nedeljno imamo izveštaj medija o ubistvu žene,“ izjavila je za Vesnik 017 Suzana Antić Ristić, ispred Odbora za ljudska prava i SOS telefona za podršku ženama, žrtvama porodičnog i partrtnerskog nasilja iz Vranja a povodom obeležavnja Nacionalnog dana sećanja na žene, žrtve nasilja.

Prema njenim rečima, u Pčinjskom okrugu, tačnije u Vranju, februara prošle godine žena je ubijena pištoljem, pred očevicima. U martu suprug je brutalno ubio suprugu, a ćerku teško ranio. Ove godine u kafiću je ubijena devojka, pred gostima.

„Previše, s obzirom na to da imamo zakone, institucije… Ono što je zajedničko iskustvo NVO, SOS i mreža ženskih organizacija protiv nasilja, a ima nas 30, je da kao problem vidimo neprepoznavanje nasilja od strane pojedinaca u institucijama čiji je posao da ga prepoznaju. To nam govore iskustva žena koje su bile, ili su suočene sa nekim vidom nasilja u porodic ili od strane partnera. Jednostavno, pojedinci neće da čuju i razumeju, imaju potrebu da umanjuju nasilje, kao da izbegavaju da ga evidentiraju i rade na tome tj. njegovom spre;avanju. Institucije imaju mehanizme i da procene koliko je žena u takvim situacijama ugrožena, ali kao da izbegavaju da uđu u predmet i problematiku, „kaže Suzana, koja ima dvadesetogodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

Ono što iskustvo govori, kako zaposlenih u mreži, tako i samih žena koje im se obrate za pomoć je, da ne postoji međuinstitucionalna saradnja i razmena informacija između Centra za socijalni rad, policije, tužilaštva i suda.

„Ne procenjuju da li je žena koja je prijavila nasilje u visokom riziku od nasilja, da li je partner u fazi da može da je ubije. Na primer, ženi partner preti već 15 dana, mesec ili godinu dana da će ubiti tj. „zaklati kao svinju“, u pijanstvu ali… Imamo hitne zaštitne mere, da ga udalje iz kuće, meru zabrane prilaska, ali u takvim slučajevima, takvu osobu niko ne kontroliše. U pitanju su nasilnici i neophodno je da se reaguje, da ne bi došlo do tragičnih ishoda. Težina odgovornosti za ovih 300 ubijenih žena je na pojednicima koji rade u nadležnim državnim institucijama, čiji je zadatak bio da ih zaštite. Reakcija države je blaga, nema ni jednog od direktora ili rukovodioca tih institucija, ko je pokrenuo pitanje odgovornosti tih pojedinaca, zbog nereagovanja ili neadekltavnog reagovanja da zaštite žrtve nasilja. Svi su oni nadležni da spreče nasilje, da pruže urgentnu i efikasnu zaštitu i podršku žrtvi – policija tužilaštvo, sud, Centar za socijalni rad. Ono što iritira obične građane je to što, i kad se desi ono najgore, niko u državi nema potrebu da se oglasi. Tako se kreira svest da i ljudi na kraju ne reaguju na nasilje,“ kaže naša sagovrnica.

Nedavno, kada je ubijena devojka u Vranju, za javnost je to bio šok. Odbor za ljudska prava sa mrežom je tada dostavio zahtev zaštitniku građana da preispita okolnosti pod kojima je došlo do toga da bude ubijena, na javnom mestu. Reč je, kaže, o čoveku koji iza sebe već ima jedno ubistvo i teško ranjavanje devojke.

„Šta je sistem uradio umeđuvremenu da tako nešto on ne ponovi? Niko nije odgovarao zbog toga. Do danas, mreža nema odgovor po upućenom zahtevu građanskom braniocu. Međutim, marta ove godine, on se sam oglasio i rekao da je pokrenuo postupak provere rada institucija. Rok je bio 15 dana a sada je maj,“ ističe Suzana.

Ona kaže da mreža traži da“svaki državni službenik ostavi kod kuće svoje patrijarhalno vaspitanje, svoj lični odnos prema ženama i drži se Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Ako to uspeju, onda će, poručuje, „malo više da rade na njihovoj zaštiti jer do sada niko nije odgovarao za ta tri izgubljena života u Pčinjskom okrugu.“ Umanjivanje nasilja i prikrivanje stvaraju uslove za nova ubistv, a niko ne snosi odgovornost za to.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.