Dom zdravlja u Vladičinom Hanu dobio pet specijalizacija za lekare

Ove godine smo pet lekara poslali na specijalizaciju, i to iz oblasti urgentne medicine, opšte medicine, ORL, pedijatrije i ginekologije.  Mislim da je ovo prvi put, od izdvajanja Doma zdravlja iz Zdravstvenog centra Vranje, odjednom dodeljen toliki  broj specijalizacija“ kaže v. d. direktorka Savić. 

Autor: Lj. Pavlović

Dom zdravlja u Vladičinom Hanu ove godine poslao je pet lekara na specijalizaciju. To nam je saopštila Suzana Savić, v. d. direktorka DZ, dodajući da su sem njih, još dva lekara i jedan stomatolog već na specijalizaciji, čime će neke od specijalističkih službi biti obnovljene, dok će u pojedinim na vreme biti predupređen nedostatak lekara specijalista ili će se povećati broj specijalista.

„Ove godine smo pet lekara poslali na specijalizaciju, i to iz oblasti urgentne medicine, opšte medicine, ORL, pedijatrije i ginekologije.  Mislim da je ovo prvi put, od izdvajanja Doma zdravlja iz Zdravstvenog centra Vranje, da je odjednom dodeljen toliki  broj specijalizacija“ kaže v. d. direktorka Savić.  Prema njenim rečima Vladičin Han će posle par godina opet imati specijalistu za uho-grlo-nos koji će lečiti pacijente ne samo iz Vladičinog Hana, već i iz Surdulice i Bosilegrada, jer njihove zdravstvene ustanove nemaju ovu specijalnost,  pojašnjava ona.

Do pre par godina u DZ je radio i neuropsihijatar.  Međutim, sama specijalizacija iz neuropsihijatrije već dugi niz godina ne postoji kao takva, već je ista razdvojena na neurologiju i psihijatriju.  Stručni savet Doma zdravlja je ove godine dao predlog da se konkuriše za specijalizaciju iz psihijatrije, što će i učiniti, nadajući se pozitivnom ishodu. Dom zdravlja ne može,  prema važećim propisima, imati službu neurologije,  tako da se naši pacijenti na pregled kod neurologa upućuju u ZC Vranje i Surdulica.

U toj zdravstvenoj ustanovi po instrukciji Ministarstva zdravlja, u novembru prošle godine, 15 radnika koji su radili u vreme Covida, uposleno je na neodređeno vreme, i to pet lekara, dva rendgen tehničara, jedna medicinska sestra,četiri vozača hitne pomoći, dva administrativna radnika i jedan spremač. U toku 2023. godine, na neodređeno vreme su takođe uposlena još dva labroratorijska tehnničara i jedan spremač.

„Lane smo obnovili i neke aparate. Dobili smo nove uređaje za analizu urina i krvi, kao i novi digitalni Simensov  mamograf. Obavljena je obuka za rad na mamografu i još preostaje dobijanje dozvole nadležnog Direktorata za radiologiju. Rendgen aparat smo dobili pre više od pet godina, koji je mnogo korišćen u toku korone. Od Ministarstva zdravlja smo tražili novi rentgen i ultrazvučni aparat, te se nadamo se da ćemo iste i dobiti“ kaže v.d. direktorka.

U narednom periodu ih očekuje i nabavka novog sanitetskog vozila. Trenutno imaju tri operativna saniteta, i dva starija koja su na popravci.  Dobijeno je i novo vozilo za prevoz pacijenata na dijalizu. Na pitanje da li Hitna pomoć ima dovoljno ekipa, jer se često predugo čeka ma dolazak ekipa te službe, Suzana Savić, v.d. direktorka Doma zdravlja u Vladičinom Hanu odgovara potvrdno.

„Hitna služba u toku dana i noći pregleda veliki broja pacijenata, kako u prostorijama Doma zdravlja, tako i na terenu.  Oni čine sve da što pre pruže prvu medicinsku pomoć stanovništvu, ali moramo da razumemo da po pravilima službe, ekipa ne sme da izađe na teren, ukoliko nema druge ili pripravne ekipe u prostorijama Doma zdravlja.  U Hitnoj službi, u dnevnoj smeni rade dve ekipe, dok u noćnoj smeni je jedna ekipa, kao i još jedna, pripravna, koja dolazi po pozivu“ rekla je ona..

Inače, na tržištu rada kako tvrdi, u Vladičinom Hanu, kao ni u okrugu, nema ni jednog nezaposlenog lekara.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.