Drva za ogrev iz dana u dan sve skuplja

Kalendarski, zimska sezona nam je još uvek daleko. Međutim, ljudi nikada ranije nisu ovoliko rano pripremali ogrev. Poskupljenja osnovnih životnih namirnica od jesenas koja ne jenjavaju, zatim energenata i strah od novih, glavni je razlog za to. Ogromna većina Hančana se greje na drva, pa se pred skoro svakom kućom već vide debla, ili su kompletno i sređena i uskladištena. Onaj ko zakasni, platiće ih papreno.

Metar prostorni u hanskoj opštini je od 50 do 55 evra, za hrastovo drvo koje je i najkaloričnije. U Vranju, kažu prodavci, koštaju i 70 evra. Bukova su nešto jeftinija, za oko 10 evra.

Cena prevoza je, u zavisnosti od kilometraže, od 70-80 pa čak do 120 evra po turi. Na jesen ko zna koliko će biti, zbog konstantnog povećanja naftnih derivata.

Za one koji imaju sopstvenu šumu, troškovi će biti nešto manji, ukoliko sami obave seču. U suprotnom, kada plate drvoseču, pomoćne radnike za utovar i prevoz, kao i pre svega toga , dozvole za seču i troškove izlaska šumara za markiranje, cena ogreva skoro pa će dostići onu kod prodavaca. Na kraju, ostaje seča i cepanje, za šta oni koi imaju cepače naplaćuju oko 750 dinara po metru.

Samo za to, za 10 metara treba izdvojiti 7.500 dinara.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.