„Eko Surdulica“ zaslužna za „Crni list“ surduličkom „Knaufu“

Autor: Ljiljana Pavlović

Nedavno proglašenje surduličke fabrike „Knauf insulation“ najvećim zagađivačem godine veliki je uspeh za ekološke aktiviste iz te opštine. Fabrika je ponela „titulu“ najvećeg zagađivača i dobila nagradu „Crni list Radio Beograda 2 i Udruženja gorana Vojvodine.

Fotogrfaija „Eko Surdulica“

„Ovo je doprinos svih i ne bi trebalo da se pojedinci izdvajaju. Fabrika je ovim obeležena kao zagađivač, što je bio i cilj. „Knauf“ je pre par godina takođe bio nominovan za „Crni list“, ali su ga pretekli iskopani burići sa otrovnim otpadom, dok pojedinci nisu ni znali da postoji „Crni list“ a sada se hvale da su oni zaslužni za nominaciju. Realnost je da je naš tim sistematski radio na prikupljanju dokaza protiv „Knaufa“, i poslao ih komisiji na razmatranje“ kažu nadležni iz „Eko Srudulice“.

Fotografija“Eko Surdulica“

Daniela Mihajlović, predsednica udruženja kaže da mnogima nije uspelo, ono što je pošlo za rukom ovom udruženju.

„Ono što nam je bio cilj, mi smo ostvarili – javno je rečeno da je „Knauf“zagađivač. Kako ne bi procurele informacije, ništa nismo govorili o našem predlogu da ova fabrika dobije „Crni list“. Kada je „Knauf“ nominovan, iziritiralo nas je to što su drugi preuzeli zasluge,“ kaže predsednica „Eko Surdulice“.

Daniela Mihjalović

Ona ističe da je udruženje sastavljeno od kompetentnih naučnika i stručnjaka, koji su sa ljudima iz druženja vredno radili da prikupe dokaze.

„To su ljudi iza kojih stoje njihova dela i stručni radovi objevljeni u eminentnim, stručnim časopisima. Čine ga naučnici: dr Dragana Đorđević, članica Odbora čovek i životna sredina SANU i članica Odbora za životnu srednu beogradskog Univeziteta, dr Mira Anđelković Lukić, ekolog i publicista, mr Dejan Lekić diplomirani inženjer građevinasrtva i jedan od osnivača Nacionalne ekološke masocijacije, Milenko Jovanović, uzbunjivač u Agenciji za zaštitu životne sredine, mr Branko Mitov, iz orgnizacije „Eko Kraište“, Zvezdan Kalmar, ispred CEKOR/-a, kao i sa Beogradskom otvorenom školom, Nacionalanom ekološkom agencijom, Ekološkim ustankom,“ rekla je Daniela.

Fabrika „Knauf“ u Surdulici radi od 2005. godine i proizvodi kamenu vunu. Građani su zabrinuti jer podaci pokazuju da je broj obolelih od karcinoma od 2010. do 2020. u stalnom porastu, čak i među decom. „Kanuf“ je više puta u javnosti iznosio podatke da merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da su granične vrednosti štetnih materija iz dimnjaka postrojenja u normali. Međutim, čak i da je tako, kažu Surduličani, konstantna izloženost štetnim materijama nije ni malo naivna, čak ni u granicama normale.

Pre više od jedne decenije i u opštini Vladičin Han tadašnji odbornik, Slobodan Janjić Čerča je pokušao da pokrene pitanje zagađenja podzemnih voda usled skladištenja otpada iz procesa proizvodnje kamene vune, u krugu „Knaufa“. Međutim, volje za bilo kakvom akcijom, nije bilo. Umeđuvremenu, na jugu Srbije sve je više prljave tehnologije stranih investitora, nakon perioda zamiranja privrede u vreme tranzicije i tadašnjih trovača.

Pre izvesnog vremena deo brda sa otpadom „Knauf“ je uklonio, a deo je ostao i koristi se kao repromaterijal u procesu proizvodnje. Kao društveno odgovorno preduzeće, u „Knaufu“ ističu da su zasadili više od 300 stabala na području Surdulice a mesto gde se otpad skladišti obezbedili, kako ne bi uticalo na životnu sredinu. Pored Surdulice, i opština Vladičin Han poslednjih decenija beleži sve veći broj obolelih od maligniteta. Među njima je sve više i dece.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “„Eko Surdulica“ zaslužna za „Crni list“ surduličkom „Knaufu“

  1. NEVEROVATNO JE DA SE NA OVAKVO STANJE OD STRANE DRŽAVE NE REAGUJE! A SVE ZAKONSKE OBAVEZE SU JASNO DEFINISANE, POSEBNO ZAKONOM O ZAŠTITI ZDRAVLJA GRAĐANA! TU JE I OBAVEZA ZAVODA ZA ZAŠTITU PRIRODE, MINISTARSTVA EKOLOGIJE! NAVOD DA JE PRE VIŠE OD JEDNE DECENIJE BIO POKRENUT PROBLEM SKLADIŠTENJA MINERALNE VUNE U DVORIŠTU FABRIKE „KNAUF“, A TO SE POKLAPA SA DOLASKOM TADAŠNJEG MINISTRA EKOLOGIJE DR. BRANISLAVA BLAŽIĆA U SURDULICU, A POTOM NA VLASINSKO JEZERO, KADA SAM IMAO SUSRET SA NJIM, POSLE ČEGA JE UBRZO USLEDILA PRETHODNA ZAŠTITA REGIJE VLASINE, A POTOM I TRAJNA ZAŠTITA. VELIKU ODGOVORNOST ZA OVO STANJE PADA NA TERET LOKALNE SAMOUPRAVE, KOJA U SVOM STRATEŠKOM PLANU RAZVOJA OPŠTINE SVAKAKO IMA I DEO KOJI JE VEZAN ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE I ZDRAVLJA GRAĐANA!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.