Gimnazijalci sa Ekološkom sekcijom na vidikovcu Vlasinske visoravni

Autor: Lj. Pavlović

Ekološka sekcija Gimnazije „Jovan Skerlić“ u Vladičinom Hanu nedavno je obišla planinski vrh Mali vrtop na Vlasini.

„Prošle godine smo na Vlasini posetili Čemernik na „Danu pešačenja“ i preostao nam je Vrtop, pa smo sada boravili na Malom vrtopu, koji je se nalazi na 1.685 metara nadmosrke visine, odakle se pruža najlepši pogled na Vlasinsko jezero i deo susedne, Bugarske,“ rekao nam je Nikola Mihajlović, profesor biologije koji vodi Ekološku sekciju u gimnaziji.

Mihajloviću i učenicima, na ove male „ekspedicije“ rado se pridruže i kolege i učenici i iz drugih škola u Vladičinom Hanu.

Mali vrtop je jedan od vrhova Crkvene planine, Gramade ili Plana, kako se još naziva, koja je do 1919. godine bila granica između naše zemlje i Bugarske. Administrativno pripada opštinama Crna Trva i Surdulica. Planina je rodopksog tipa, sa blagim padinama i ravnomernim uzdizanjem, srednje visine. Ima karakterističnu floru, sa pretežno listopadnim šumama u nižem delu, gde dominira bela breza, dok je za viši deo karakteristično nisko rastinje, a ta razlika se jasno uočava i sa jezera. Sa 1.685 metara nadmorske visine pruža se pogled na celo Vlasinsko jezero i deo Bugarske.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.