Hančani dobili mobilni prečistač vode od HE „Đerdap“ u vreme remonta VHE

Mobilno postrojenje za prečišćavanje vode, obezbeđivanje redovnog vodosnabdevanja Hana u vreme reonta VHE i izgradnja akumulacije na Jelašničkoj reci, tri važna posla koja vezuju opštine Surdulicu i Vladičin Han, ali i hansku opštinu sa HE „Đerdap“ iz Kladova.

Kod crpne stanice u Suvoj Moravi hanksoj opštini i JP „Vodovod“ danas je dopremljen mobilni prečistač vode i stavljen na raspolaganje dok traje remont „Vlainskih hidroelektrana“ iz Surdulice. Postrojenje za prečišćavanje vode je vlasništvo Hidroelektrana „Đerdap“ iz Kladova, a predsedniku Opštine Vladičin Han, Goranu Mladenoviću na privremeno korišćenje predao ga je Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnju HE „Đerdap“.

„Na saradnju sa „Vlasinskim hidroelektranama“ iz Surdulice smo upućeni godinama unazad, s obzirom da se vodozahvat opštine Vladičin Han nalazi između dve elektrane, Vrla 3 i Vrla 4 i da one imaju potrebe da svake godine rade redovni godišnji remont postrojenja -turbina, cevovoda, akumulacija, kanala za dovod i odvod vode, a mi smo, za to vreme, upućeni na alternativno vodosnabdevanje iz šest bunara u Suvoj Moravi, odakle prerađujemo sirovu vodu i puštamo u redovan sistem vodsnabdevanja. Nekoliko stvari smo dogovorli ove godine i ja sam veoma zadovoljan i verujem da će biti i građani. Prvo je da smo dogovorili remont u jednom razumnom periodu, kraj septema deo oktobra, kada potrošnja vode značajno opada u odnosu na letnji period, kada su velike vrućine i nizak vodostaj i kada je potrošnja velika, jer je građani često koriste za zalivanje bašti pa i tada, u normalnom periodu vodosnabdevanja dolazi do prekida i nsetašice. Remont ove godine će trajati od 19. septembra do 18. oktobra i ni u jednom trenutku do sada nije došlo do prekida, za šta dugujemo veliku zahvalnost ljudima iz VHE, “ reako je predsednik Mladenović.

Druga stvar je na koju, kako kaže, mozemo da zahvalimo je postrojenje za preradu vode, a voda koja se prerađuje uz pomoć njega, je gotovo sprema za upotrebu.

Mladenović i Nikolić probaju prečišćenu vodu iz Južne Morave

„Mi ovu vodu trenutno koristmo za natapanje tla bunara, ne stvaljamo je u sistem pijaće vode iz prostog razloga što ne postoji potreba, jer količina vode koja se vuče iz bunarra je sasvim dooljna da zadovolji treuntne potrebe stanovništva i privrede, ali ovaj sistem može biti vrlo brzo aktivirtan. Ona daje tri do pet kubika vode u jednom času, za radno vreme nekih 12 sati, tako da može nekih 60 kubika da nam obezbedi koje meožemo brzo da dostavimo do nekih lokacija cisternama, do najudaljenijih MZ ili tamo gde postoji potreba u gradu. Jedino što je potrebno je da se odradi analiza Zavoda za javno zdravlje. Zasad nismo radili analizu, ali vidite ljude iz HE i „Vodovoda“ koji prate ceo proces, “ ističe Mladenović.

On očekuje da će u narednih 10 dana sve funkcionisati kao do sada, do završetka remonta u VHE i do vraćanja hanske opštine u redovni sitem vodosnabdevanja iz Fabrike vode u Polomu , kada se prerađuje od 110 do 120 litara vode u sekundi. Sada, iz alternativnih izvora u suvoj Moravi je od 60 do 80 litara, koje zadovoljavaju potrebe stanovništva.

Treća , zajedniča aktivnost je vraćanje u funkciju projekta Jelašničkih vodozahvata sa istoimene reke. Mladenović kaže da su o tome upoznati i predsednik i premijerka Srbije.

„Ovaj problem traje punih 40 godina i za VHE, koje ne mogu da rade remont, a da ne utiču na vodsnabdevanje u Hanu, kao i da mi imamo u tom periodu redovnu isporuku vode. Radimo eloborat, Idejno rešenje i da krenemo polako u u eksproprijaciju, S obzirom na stanje prilika u svetu, ne bih se usuđiovao da dajem neke rokove, ali kada imamo porojekat, smatram da smo već pola posla odradili. Drugi deo je obezbedjivanje sredstava da izgradimo tu branu koja moze biti ozbiljna tiristička atrakcija za Surdulicu, koja će zadovoljiti potrebe opštine Vladičin Han za pijaćom vodom, a sa druge strane će imati značaja za proizvodnju električne energije, što je pozitvno s obziroma na cene energenata , tako da bi korist bila obostrana i za Surdulica i elektrane i za našu opštinu,“ kaže Mladenović.

O značaju obvaljanja remonta VHE za obe opštine, govorio Nikolić kao i o zajedničkim problemimam i načinu njihovih rešavanja i za Srulicu i Za Vladičin Han.

„Deo sistema „Đerdapa“ je sistem VHE koja radi u pogonu skoro 70 godina. Neophodnost remonta u periodu malovođa je zato značajan, zbog pogonske spremnosti za predstojeću zimsku sezonu. Obzirom da je vodosnabdevanje hanske opštine direktno vezano za sistem VHE, konkretno za Vrlu 4 , u peridou malovođa, kada je neophodno detaljno izvršiti snimanje, kartažu i snanaciju hidrograđevinskih objekata, neophodan je bezvodni režim rada. U cilju boljeg snabdevanja opštine Vladičin Han neophodno je i čišćenje akumulacija Vrle 4 , što opet zahteva bezvodni režim rada i oko 30 radnih dana da se dobar deo akumulacije očisti da bi, samim tim, fabrika vode u Polomu imala dobru i kvalitetnu sirovinu. Vladičin Han trenutno ne može da se snabdeva iz naših vodosistema, pa je kao kao pomoć sa „Đerdapa 1″ stiglo mobilno postrojenje jer najnovija izraelska tehnologija iz najnižih kvaliteta vode, daje vodu za piće. Praktično ovu vodu možemo da direktno upotrebljvamo za piće. Naravno, sva zakonska procedura, kao što je rekao predsednik, mora biti ipoštovana i da je sertifikuje nadležna institucija,“ izjavio je Nikolić.

Trajno rešenje problematike vodosnabdevanje. Obzirom da je sistem star skoro 70 godina iziskuje sve veće i obimnije zahvate pa samim tim i veći broj dana malovođa i veći broj dana alternativnog snabdevanja Hana. Sa druge strane zbog potrošnje fabrike vodeu Hanu mi imamo direktan gubitak proizvodnje hidroelektrične energije u Vrli 4. Predsednik opštine i „Đerdap“ zajednički su pokrenuli još 2014. godine izradu investiciono tehničke i planske dokumentacije za rešenje problematike vodosnabdevanja Hana i izgradnje visoke brane na Jelašničkoj reci, iznad sela Jelašnica u opštini Srdulica. Na taj način rešilo bi se trajno vodosnabdevanje Hana, sistem VHE dobio bi značajno veću proizvodnju u Vrli 4 a i mogli bi da hidrograđevinski objekat koji su stari sedam decenija rekonstruišemo i saniramo,“ kaže Nikolić.

Kako ističe, Izraelci su broj jedan u svetu u povoj oblasti – iz mora dobijaju kao izlazan proizvod – pitku vodu. Kako nam je Nikolić objasnio mobilni prečišćivač za vodu može da se korsiti svih mesec dana remonta, ali je postrojenje kupljeno za reagovanje u hitnim situacijama. HE “ Đerdap1″ je 2014. godine ostao bez vodosnabdevanja kad su bile velike poplave u Tekiji, i sa tom namerom je ovo postrojenje kupljeno. Ono se može koristi svuda gde je to potrebno, veli Nikolić, direktor za proizvodnju HE „Đerdap“, a do sada je korišćeno u Kladovu i sada – u Hanu.

O procesu prečišćavanja vode govorila je Lidija Katić, diplomirani hemičar iz HE „Đerdap“, a nakon toga vodu zahvaćenu direkto iz Korita Južne Moarve, prerađenu u ovom postrojenju probali su Nikolić i Mladenović.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.