Hančani među najhumanjima na jugu Srbije

Dobrovoljni davaoci krvi u Vladičinom Hanu, tradicionalno su među najhumanijima na jugu Srbije, te su u prvoj ovogodišnjoj akciji donirali 50 jedinica krvi.

„Današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi odazvalo se 50 naših sugrađana. U pitanju su višestruki davaoci ali, svaki put imamo i nove i danas ih bilo dvoje,“ saopštila nam je Snežana Petrović, ispred opštinske Organizacije Crvenog krsta u Vladičinom Hanu.

Pedesetogodišnji Predrag Jovanović iz Hana, danas je krv dao po 13. put. Kaže da je prvi put davalac dragocene tečnosti bio u vojsci, 1990. godine.

„Kada god nekome treba krv, priskočim u pomoć. Redovni sam davalac od pre dve godine,“ dodaje Jovanović.

Po četvrti put u ovakvim akcijama učestvuje Miloš Stamenković (34), iz Repinca.

„Savetovao mi je lekar, zbog povećanog broja eritrocita, a i to je jedan humani čin,“ kaže on.

Doktor Slađan Stojanović, iz Zavoda za transfuziju krvi iz Niša za Vesnik017 je rekao da „situacija sa zalihama krvi nije sjajna, što je posledica situacije u kojoj se cela država nalazi pa i zdravstvo.“

„Smanjen je priliv davalaca, kao posledica pandemije. Mi radimo sa pojačanim kapacitetom, ali problem predstavlja što je i veliki broj naših radnika trenutno na nekoj vrsti bolovanja zbog inficiranja virusom, tako da sa tim smanjenim brojem uposlenih ne raspolažemo uvek potrebnim kapacitetima za prikupljanje krvi. Međutim, ekipe su svakodnevno na terenu i apelujemo na ljude da se odazovu ovakvim akcijama, ukoliko im, naravno, zdravstveno stanje dozvoljava,“ poručuje dr Stojanović.

Dnevne potrebe ZZTK iz Niša, kao ustanove najvišeg ranga u ovom delu zemlje koja pokriva 16 opština na jugu, su 200 jedinica krvi za Klički centar Niš sa još šest regionalnih centara.To je minimum za nesmetano funkcionisanje navedenih zdravstvenih ustanova. „Razgovarati o zalihama,“ kaže, „je nezahvalno, s obzirom na to da i krv ima ograničen rok trajanja“.

Današnja akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je u Centru za kulturu u Vladičinom Hanu. Organizatori su OO Crvenog krsta u Hanu i ZZTK iz Niša. Crveni krst će u toku ove goidne imati još četiri redovne akcije tog tipa.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.