Inicijativa za „Besplatno-osoba od poverenja na porođaju za mame i bebe“

Autor: Lj. Pavlović

Odbor za ljudska prava iz Vranja pokrenuo je nedavno inicijativu uputuvši zahtev u kome od direktora ZC Vranje, Saše Đorđevića i upravnice bolnice, Nataše Stoiljković, traži da se ženama omogoći prisustvo pratioca – osobe od poverenja na porođaju u Službi za ginekologiju i akušerstvo bolnice u Vranju. „U okviru brige, pre svega, žena Vranja i juga Srbije, Kosovoskog pomoravlja i reakcije šire javnosti u Vranju povodom aktuelnih prijava akušerskog nasilja u porodilištu u Vranju, u ime mnogih žena i građana, sa preko 190.000 potpisa, tražimno brzi odgovor,“ stoji u dopisu koji je upućen nadležnima kao i novinarima, koje je Odbor obavestio o inicijativi.

„Ova besplatna pratnja mamama u porođajnoj sali, po uzoru na pozitivne prakse iz regiona i sveta je redovna praksa za stvaranje bezbednog okruženja i uslova da se porodilja oseća sigurno, da ima podršku. Da nije sama u trenutku kada se rađa novi život,“ piše u dopisu Odbora za ljudska prava i SOS telefona za žene u Vranju.

Navodi se i da ovaj zahtev treba posmatrati iz ugla podrške mamama i bebama, koje su najosteljiviji članovi našeg društva, kao i to da bi ova praksa u velikoj meri sprečila eventualno akušesrko – nasilno ponašanje medicinskih radnika u porodilištima, o čemu poslednjih dana mediji aktivno obaveštavaju javnost. Takvo ponašanje dovodi do posledica po fizičko i mentalno zdravlje žena, a često i do fatalnih ishoda.

„Verujemo da bi se tako smanjio broj beba sa defektološkim problemima za čije zdravlje se roditelji bore ceo život, a što se evidentira u otpusnim listama sa porođaja – vakuum, nedostak kiseonika bebi pri porođaju, ortopedski problemi i dr.“ poručuje Odbora za ljudska prava iz Vranja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.