Jug Srbije sve čećša tema na republičkim Skupštinama – od partijskog zapošljavanja, preko razvoja turizma pa do zagađenja

Lokalne vlasti u velikoj meri zapošljavaju partijske kadrove. Partijskog zapošljaanja je bilo i pre 2012. godine. Međutim, u poslednje vreme to je postalo imperativ, do te mere da ne može da uđe niti mušica u bilo koju instituciju ukoliko ne pripada vladajućoj partiji.

Sem pred izbore, kada je jug Srbije zanimljiva destinacija i tema za političare svih opcija, jovaj deo zemlje je u poslednjem periodu čest predmet diskusija na Skupštinama Republike Srbije. Može se reći i da je više puta pomeunt u novom sazivu, nego od uvođenja višestrančja u Srbiji.

Zoran Stojanović, poslanik iz Vladičinog Hana ispred kolacije NADA-novi DSS-POKS, na jednoj od sednica govorio je o pratijskom zapošljavanju, a povodom uloženog amandmana da izveštaji Ministarstva finasija budu urađeni tako da budu lako dostupni javnosti i, ako se partijski zapošljava, da to javnost zna.

„Lokalne vlasti u velikoj meri zapošljavaju partijske kadrove. Partijskog zapošljaanja je bilo i pre 2012. godine. Međutim, u poslednje vreme to je postalo imperativ, do te mere da ne može da uđe niti mušica u bilo koju instituciju, ukoliko ne pripada vladajućoj partiji. Zato smo uložili ovaj amandman , tako da i ako se to radi, da bude javno i da to svi znaju. Evo na primer u VHE je zapošljeno preko 400 ljudi, ali oni nisu u EPS-u, već u VIP, Đerdap usluge, Protent idr. umesto u EPS,“ rekao je Stojanović, kome je, inače, radno mestu u VHE iz Surdulice zamrznuto, zbog trenutne funkcije.

On je i na društvenim mrežama, povodom iste teme napisao da „ovakvo stanje curenja novca iz EPS-a je tipičan primer neodgovornog i bahatog ponašanja vladajuće garniture čime drže u porobljenom statusu sopstvene glasače i njima se poigravaju, a one koji nisu njihovi članovi, simpatizeri i glasači uskraćuju istovremeno mogućnost zapošljavanja i zarade za sebe i svoje porodice. Štetno, da štetnije ne može biti.“

Još jedan poslanik iz opozicionih redova iz Vladičinog Hana , Nenad Mitrović (DS), prlikom diskusije o predlogu budžeta za narednu godinu predložio je da se osam milijardi dinara prebaci Ministarstvu za razvoj nerazvijenih opština, čiji je ministar takođe južnjak, Novica Tončev (SPS) iz Surdulice, a dobio je samo tri miliona evra. Od tog novca, Mitrović je predložio da se 15 miliona evra uloži u Bujanovačku Banju za poboljšanje smeštajnih kapaciteta i poboljšanje pružanja zdravstvenih usluga, ali i da se do Vlasine, najvećem potencijalu za razvoj turizma na jugu Srbije sa jezerom i planinama, koja se smatra i vazdušnom banjom, sagradi žičara.

„Da se 15 miliona evra uloži za izgradnju žičare od Surdulice do Vlasine. Vlasina se nalazi na 1.211 metara nadmorske visine i izuzetno je povoljna za pobljšanje krvne slike. Ako može Zlatibor da ima žičaru, zašto ne bi mogla Vlasina? Sledećih 15 miliona evra da se uloži za poboljšanje turističkih kapaciteta na planini Kukavica, bisera prirode, koja se nalazi na granici opštine Vladičin Han i gradova Vranje i Leskvac. Da se gradonačelnik Cvetnović ne slika više sa Miškovićem u Kataru, nego da se sreće i slika sa njim na Kukavici. Da se bave lovnim turizmom i da tamo hvataju medvede, ne moraju da ih ubijaju, ali da ubede Miškovića da sagradi jedan prelepi hotel,“ izjavio je u RS Mitrović, pozivajući kolege poslanike da, nekada, posete i Vlasinu i Kukavicu i da se provozaju žičarom do Vlasine.

On je predložio i da se 20 miliona evra invesatira u poboljšanje smeštajnih kapaciteta Niške Banje, koja je – izgubila status banje.

O jugu Srbije diskutuju i oni koji nisu sa juga. Aleksandar Jovanović Ćuta, ispred poslaničke grupe Moramo-Zajedno je govorio o surduličkoj fabrici za proizvodnju kamene vune „Knauf“.

„Za subvencije preduzeća od posebnog značaja predviđene su 22 milijarde dinara, među kojima je i „Knauf“ iz Surdulice. Da li znate šta taj „Kanuf“ radi? Masovno truje građane Surdulice. Masovno truje taj narod dole, a mi imamo jedan problem jer Agencija za zaštitu životne sredine nikako da izdvoji 20.000-30.000 era i da vidimo čime se sve truje taj narod tamo. Osim toga, ja sam odmah i tražio sastnak, bili smo u toj farbrici sa rukovodstvom, koje se pravi nevešto, kao i naša vlast. To što taj „Kanuf“ radi u Surdulici u Nemačkoj ne sme da pomisli da sme da radi. To što u Srbiji može, to se krivično kažnjva u Nemačkoj i za to se ide na robiju,“ rekao je on.

Fotogrfaije: sa fb stranica Zorana Stojanovića, Nenada Mitrovića i Aleksandra Ćute Jovanovića

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.