Kako će lokalna samopurava sporovesti mere štednje električne energije?

VRS je građanima, privredi i lokalnim samoupravama preporučila mere štednje električne enrgije u narednom periodu, kojih bi svi trebalo da se pridržavaju. Ukoliko bi se svi ponašali u skladu sa preporukama, procenjuje se da bi se moglo uštedeti oko 30 odsto električne nergije, i izbeći restrikcije.

Tim povodom smo ptali predsednika Opštine Vladičin Han, Gorana Mladenovića, koje će mere lokalna samoprava preduzeti na štednji struje.

„Pored pridržavanja preporučenih mera VRS o racionalnoj potrošnji električne enrgije, u delu za koji je odgovoran lokalna samouprava, u hanskoj opštini nećemo preduzimati posebne korake. To kažem iz razloga što su na uličnoj rasveti još pre par godina sve sijalice zamenjene LED sijalicama, koje same po sebi troše manje električne energije za 65 do 70 odsto. Pored toga, u pitanju su tzv. „pametne sijalice“ koje posle 24 časa automatski svetle manje, pa samim tim i manja je potrošnja,“ rekao je Mladenović, izražavajući nadu da će se i građani i privrednici držati mera štednje.

U skladu sa merama, kaže on, dekorativna novogodišnja rasveta neće biti postvaljana.

Osvetljenje na važnim saobraćajnicama, kao i mosta preko Vrle, u nadležnosti je „Puteva Srbije“. Pitanje gašenja svake treće svetiljke na uličnoj rasveti, koju je preporučilo Ministarstvo energetike, ujedno je i pitanje bezbednosti učesnika u saobraćaju, posebno đaka pešaka.

Starešina Crkvene opštine Vladičin Han, otac Dejan Veličković za sada nema informacije da li će osvetljenje kod hrama Kneza Lazara biti isključeno tokom zimske sezone, ili ne.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.