Kako orezati patuljaste jabuke ?

 Čitaoci pišu                                     

  Autor: ip.,ing. Saša Šormaz

Patuljste ili stubaste jabuke jaku su popularne. Danas je teško naći dvorište u kome se ne moze naći neka patuljasta jabuka  koja predstavlja pravi ukras. Patuljste jabuke nikad ne treba rezati ko standardne sorte, jer se time nanosi više štete no koristi. One zahtevaju malo prostora, male su bujnosti tako da je i orezivanje vrlo jednostavno i lako.

U  praksi postoje neka osnovna pravila pri rezidbi kojih se treba pridržavati. Jedno od njih je da uvek treba odstraniti zaražene, osušene i oštećene grane.Takođe, potrebno je ukloniti sve izbojke koji rastu ispod podloge stabla. Same po sebi imaju izrazito malu potrebu za rezidbom. Rezidba se svodi na smanjenje opterečenja rodnih grana koje imaju tendenciju ka alternativnoj rodnosti.

Jednogodišnji mladari duzi od 10 centimetara, koji se mogu pojaviti na rodnim elementima gde su formirani cvetni pupoljci, uklanjaju se u osnovi. Ako se letorasti pojave direktno na vođici, na mestu gde nema rodnog kolača, prekraćuju se na dva odnosno tri pupoljka. Na taj način se obnavljaju rodni kolači. Svaka voćka na taj način dobija uspravan porast i vitku liniju.

Stubaste jabuke se gaje bez naslona, a sadnja se obavlja u razmacima od oko pola metra. U slučaju da se sade u redovima, rastojanje izmedju dva reda treba da bude oko 1,2 metra.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.