Krađa šuma – biznis koji cveta

Ekonomska kriza u kojoj dugi niz godina živimo izgleda da je u ljudima izvukla ono najgore. Počelo je od snalaženja nakon gubitka posla. Neko je stegao srce i napustio porodicu u potrazi za poslom, neko je odabrao političku stranku, neko radio „na crno“ za sitne pare ili ispod minimalca za neke privatnike… A neki su se odlučili za krađu.

Kao što morate da kupite hranu, tako morate i da obezbedite drva za ogrev. Pa gde ćete lepšeg profita, nego poseći tuđu šumu i to lepo unovčiti. Sela poluprazna, ostali stariji a šuma ko’lko vam duša hoće. U neke novi vlasnici ne da nisu ni kročili, nego i ne znaju gde su. Još su se njihovi davno odselili a oni u rodni kraj više ne dolaze.

Za one koji se bave bespravnom sečom šuma, problem ne predstavlja i ako posećujete svoj posed. Izaberu oni trenutak, dobro su opremljeni mehanizacijom, stabla čupaju iz samog korena, brzo seku, tovare i već imajuugovorenu prodaju. Od sporadičnih slučajeva, krađa šuma preralsa je u masovnu pojavu. Uključene su dobro uigrane ekipe, ili muške glave iz kuće pa bi se moglo reći da su razvili unosan porodični biznis. Ide se i noću, te se i noću nekad isporučuje plen.

Jedan je tako, uz priču da je  dobio dozvolu od jednog javnog preduzeća, ali i vlasnika šume koji ne živi tu, rastrsio ceo potez pored reke u jednom brdskom selu, ko da je na dedovini. Posekao je teren koji su neki ljudi sami pošumljavali zbog klizišta. I nikom ništa, iako je na jednom posedu uhvaćen na delu. Tom vlasniku je platio štetu a ostalima ništa, jer pred pravdom lopovu ne smete da kažete da je lopov, iako svi znaju da jeste, ako nemate svedoke!

Pa već kad je pravda nedostižna onom ko je u pravu, što je ne bi (zlo)upotrebili lopovi! Metar hrastovog drveta letos je dostigao cenu od 45 evra. Bukovo je za par evra manje. Ali šumokradicama to ništa ne smeta, seku oni sve na šta naiđu –  bagrem, topole, četinare… Sve nađe svoju namenu i kupca.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.