Krtice nezvani gosti u svakoj bašti

Autor:dipl.ing.polj.Saša Šormaz


Krtice (lat.Talpidae) su mali sisari prilagođeni podzemnom načinu života.Od svih životinja krtice su najiskusniji kopači. Imaju valjkasto telo dužine od 15 do 17 santimetara sa dobro razvijenim prednjim nogama, koje su prilagođene za kopanje zemlje. Živi stalno u zemlji, kopajući duge podzemne hodnike iz kojih izbacuje zemlju iznad hodnika praveći na taj način ktričnjake. Telo joj je
obraslo kratkom, sjajnom, mekanom, crno smeđom dlakom. Glave je izdužena u rilo sa vilicom od 44 zuba. Rep je kratak, a prednje noge su prilagođene za kopanje i izgledaju kao lopatice. Oči su izrazito sitne, veličine zrna maka.
Krtice neumorno riju na svakom polju u potrazi za hranom. Najčešće se hrane larvama, gusenicama, puževima , insektima, a pojedu i svaku životinju koja zaluta u njen rov, kao što su žaba, gušter i sl. Gnezdo je smešteno ispod krtičnjaka na dubini od 30 do 60 santimetara. U gnezdu krtica odmara i spava. Od gnezda se odvaja mnoštvo hodnika koji mogu da dostignu dužinu i do 50 metara. Iz gnezda izlazi najviše tri puta dnevno, jer se gusenice i insekti potpuno zavlače u hodnike i
predstavljaju lak plen. Vrlo su pohlepne životinje i ne podnose prisustvo drugih u svojoj blizini.
Tokom sezone udvaranja ženka i mužjak neko vreme žive zajedmo. Pare se u periodu od marta do maja meseca, a mlade donose od 21. do 29. dana. Koti se od aprila do juna, dva puta po 4 do 5 mladih, koji su slepi 21 dan, a sisaju do 28 dana. Majka krtica za mlade pravi poseban ležaj, koji je udaljen od gnezda. Iako su mlade krtice dosta nežne, dosta brzo rastu, i postaju samostalne nakon 35 dana. Životni vek krtica je od 3 do 4 godine. Krtice izbegavaju peskoviti zemljište , pa se najviše zadržavaju tamo gde ima insekata i gusenica .
Kopanjem zemlje nanose ogromne štete, jer noktima raskidaju koren biljaka koje se ubzo osuše. Pored štete u zasadima, mogu napraviti velike probleme i na imanjima, pored objekata, zbog čijih kanala voda prodire u iste. Od mehaničkih mera u zaštiti protiv krtica preporučuje se zatrpavanje krtičnjaka, ulivanje tečnosti u njih,ubacivanje zapaljenih sumpornih traka i sl. Pored ovih mera postoji mogućnost korišćenja flaša oko koje se naspe sloj zemlje, i vetar koji duva pri zemlji, meša vazduh na grlu flaše stvarajići zvuk koji krticama postaje nepodnošljiv.

Ilustracija: pixabay

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.