Krvavi 11. maj 1999. godine koji će Hančani zauvek pamtiti

Autor: Lj. Pavlović

Vladičin Han je pre 25 godina, na današnji dan prvi put granatiran tokom agresije NATO 1999. godine, kada su život izgubile dve mlade osobe. Na novi most preko Južne Morave agresori su sesa četiri bombe obrušili oko 21:30 časova. Na stotinak metara odatle, vazdušnom linijom, od gelera je nastradao Milan Ignjavić (19), a ubrzo je preminula i njegova godinu dana mlađa devojka, Gordana Nikolić, od posledica detonicije. Gogi neprijatelji nisu dali šansu ni da bude odvezena do Doma zdravlja – teško su oštetili most.

Dvoje mladih se sastajalo na mostu kod Kalimanke, u blizini Gogine kuće, gde je podignuta spomen-česma u znak sećanja na dva prerano prekinuta života. Sahranjeni su zajedno na gradskom groblju u Prekodolcu. Verica i Dušan Ignjatović i Zorica Nikolić, za koje užas u oći 11. maja nikada nije prošao, kažu da je najveći zločin ako ih zaboravimo, i zajedno čuvaju uspomenu na njih. Ne zaboravljaju ih ni njihovi drugovi iz škole kao i iz Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“. U Gimnaziji „Jovan Skerlić“ u Vladičinom Hanu, koju su pohađali, postavljena je spomen-ploča, na kojoj je i ime šesnaestogodišnje Miljane Milić iz Surdulice, učenice te škole, koja je takođe u bombradovanju NATO ubijena sa celom porodicom.

Sa fb Vukašina Veljkovića

Tog 11. maja teško su povređeni Dejan Tasković koji je imao 26 godina, Fatima Kamberović (65) i prebačeni su u vranjsku bolnicu, Pet osoba je lakše povređeno. Pravo je čudo da su preživeli ljudi koji su bili u na samom mostu, kao Aleksandar Ilić (45) iz Ploma, koji prošao samo sa lakšim povredama.
Vladičin Han je 11. maja 1999. godine pretrpeo i ogromu materijalnu štetu. Od Doma zdravlja, sa desne obale Južne Morave, pa do „Delišesa“ sa leve, nije bilo ni jednog objekta gde su stakla ostala čitava. Tog jutra hodalo se po srči i šutu, gde god se okrenuli. Robna kuća „Beograd“ i Dom omladine, pored mosta, su gotovo uništeni, a oko 50 odsto individulanih i društvenih objekata bilo je oštećeno, podaci su koje je izneo tadašnji predsednik Opštine, Srboljub Cvetković. Pokidane su vodovodne cevi, prekinute telefonske linije…

Uništeni most preko Južne Morave u Vladičinom Hanu se do potpisivanja mira u Kumanovu na meti NATO zločinaca našao još tri puta. Zadnji, u noći 31. maja, kada i Surdulica.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.