Malinari zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom

Berba malina polako se privodi kraju. Uzgajivači ne kriju zadovoljstvo ovogodišnjom otkupnom cenom,, vilameta od 500 i mikera koji je za 30 dinara skuplji po kilogramu.

Nikola Stojadinović iz sela Manjak sa svojom porodicom malinu uzgaja na 40 ari u tom selu, najvećem proizvođaču „crvenog“ zlata u hanskoj opštini. Kako sam kaže, rod je izuzetan ove godine.

„Rod je izvanredan, malina je krupna zahvaljujući kiši koja je pala početkom leta. Malinu gajimo decenijama i imamo 40 ari sa kojih ove godine očekujemo rod od oko tri tone,“ kaže Stojadinović.

Celokupnu berbu Soijadinovići planiraju da isporuče hladnjači „Tuti-fruti“ iz Žitorađa, zbog dobre otkupne cene , ali i uslova transporta.

Hladnjača „Tuti-fruti“ u Žitorađu, foto sa FB hladnjače

„Cena mikera je 530 dinara a vilameta 500. Ako krajnja cena bude 700-800 dinara, kako je najavljeno, ovo će biti odliča godina za nas malinare. Zadovoljni smo i saradnjom sa hladnjaćom „Tuti-fruti“ koja, onima sa većom količinom voća obezbeđuje prevoz, a za manje količine i sopstveni transport, nadoknadi vam troškove,“ veli Sojadinović.

On i članovi njegove porodice sami beru malinu jer žive u selu. Osim malinarstvom, bav se i trgovinom. Imaju prodavnicu u selu, pa stalni prihodi od toga i dodatni od malina, već godinama im obezbeđuju pristojnu egzisetnciju. U Manjaku ima i onih koji imaju veće zasade, gde dolaze radnici i u berbi po kilogramu zarađuju 100 dinara.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.