Manjačani, sa prijateljima, grade crkvu

Crkva Svetog Marka u brdsko-planinskom selu Manjak u opštini Vladičin Han, polako dobija svoje obrise. Na sebe su meštani preuzeli ambiciozan plan da svetinju do kraja godine stave pod krova, te je za samo par meseci od postavljanja temelja, objekat napola sazidan.

„Visina crkve biće oko pet metara i mi smo već „došli“ do neka dva-dva i dvadeset. Nakon zidanja, ide kupola, koja će biti od betona, a zatim krov, što je planiramo da sve bude gotovo u toku ove godine. Materijal za ove radove je nabavljen, jedino će možda cement nedostajati “ kaže Vladica Žaca Savić, meštanin.

Žitelji ovog sela poznati su kao dobri majstori. Uz to su i veliki proizvođači maline, ne samo u hanskoj opštini, već i u Pčinjskom okrugu. Stoga, ne sumnjamo, da je svako dao svoj doprinos da selo koje, u novijoj istoriji nije imalo svoju svetinju, konačno je dobije. Pored pomoći crkve, lokalne samouprave u Vladičinom Hanu, ona se gradi donacijama i – meštana, ali i njihovih prijatelja.

Vladica Žaca Savić

„Crkvu gradimo zajedno sa Opštinom Vladičin Ha, crkvom, mi, meštani Manjaka i naši prijatelji – uz donacije ili dobrovoljni rad. Ove subote smo imali jednu radnu akciju, a za narednu paniramo da okupimo bar petnaestak ljudi, kako bi zidanje što pre završili,“ kaže Vladica.

On je poklonio zemljište na kome se crkva Svetog Marka podiže. Meštani se nadaju da će pored crkve, dobiti i svog sveštenika. Zbog toga već planiraju i parohijski dom. U blizini crkve je i jedna stara kuća, koja je planirana za smeštaj sveštenika. Na tom objektu je u toku spoljašnja rekonstrukcija, a kada crkva bude gotova, u planu je unutrašnja adaptacija. Kuća je takođe dar Vladice Savića.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.