Meštani pet sela u hanskoj opštini nadaju se asfaltu od Lepenice do Urmanice

Autor: Lj. Pavlović

Na krajnjem jugozapadau hanske opštine, delu koji gravitira ka Vranju u toku su radovi na uređenju regionalnog puta II B reda-473, od Lepenice do Urmanice. Mašine su tu više od desetak dana, ravnaju teren, skida se asflat sa jednog dela koji je davne 1978. godine uređen i odvozi, a dovozi pesak, te se meštani nadaju da će deo ovog regionalnog puta biti i asfaltiran. Dok Vesnik017 zvanično čeka odgovor JP “Putevi Srbija”,  kome se po drugi put obratio juče, dobili smo obaveštenje od Davora Milosavljevića, predsednika Mesne zajednice Ravna Reka, da su radovi otpočeli. On je pre više meseci pokrenuo peticiju za prikupljanje potpisa meštana više sela kako bi se put asfaltirao, što je dobilo veliku podršku ne samo meštana, već i ljudi koji vode poreklo iz Lepenice, Kacapuna, Jovca, Beliševa, Ravne Reke i Urmanice, selima u hanskoj opštini, ali i iz mnogih iz susednih, u opštini Vranje.   

Milosavljević već nekoliko godina vodi bitku da navedena sela dobiju pristojan put, od lokalne samouprave, prekor JP „Putevi Srbije“ pa sve do resornog ministrstva.

“Opština Vladičin Han se ogradila jer navedeni put nije u njenoj nadlaženosti, s obzirom na to da se radi o državnom putu u nadležnosti “Puteva Srbije”. Na proleće je prikupljeno više od 500 potpisa peticijom koji su prosleđeni tom javnom preduzeću, koje smo upoznali i sa tim da je deonica, prema našim informacijama, od strateškog značaja za vojsku, a u aprilu ove godine predstavnici VS su, na molbu jednog predsednika MZ, obišli istu. Da li je tako, očekujemo odgovor iz reosrnog ministarstva,” kaže Milosavljević.

Deonica nekada regionalnog puta Gramađe-Vlase, a sada državnog puta II B reda, ukršta se sa lokalnim i na jednom delu koji je prvi deo hanske opštine koji je davne 1978. godine dobio autobuski prevoz. Međutim, deonica od Lpenice do Jovca je samo nasipana, deo od Jovca do Beliševa asfaltiran, a nadalje, do Urmanice, takođe samo nasipan. Autobusa je bilo do prve polovine prve decenije 2000. godine, kada je “Kavim Jedinstvo”, uz postepenu redukciju linija, ali i zbog zamerke na loše stanje puta, potpuno ukinuo liniju. Tako su starčka domaćinstva ostala bez veze sa administrativnim centrom, Vladičinim Hanom, inače bez ambulante, škole, pošte, prodavnice. Preostalo stanovništvo nema prevoz da ode do varoši zbog bilo kakve poptrebe. Takođe, ni i njihova deca koja, ukoliko nemaju svoje automobile, ne mogu da odu do roditelja iz obližnjih gradova u kojima žive. Izbegavaju češće odlaske čak i oni koji imaju automobile zbog lošeg puta u koji se, slažu se uglavnom svi, proteklih decenija najmanje vodilo računa, zbog iseljavanja.

One thought on “Meštani pet sela u hanskoj opštini nadaju se asfaltu od Lepenice do Urmanice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.