Miletije Mladenović, neumorni graditelj, jedini žitelj hanske opštine koji odlikovan na Sretenje

Miletiji Mladenoviću (86), penzioneru iz Kržinca, kod Vladičinog Hana, na današnji dan pre jedne godine predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je na svečanosti povodom proslave Dana državnosti u palati Srbija uručio zlatnu medalju za izuzetne zasluge u humanitarnom radu, nesebičnu pomoć i dobročinstvo.

Mladenović je prva osoba iz hanske opštine kojoj je uručeno ovako visoko državno priznanje. On je po struci građevinski radnik, političke garniture koje su se smenjivale pamtiće ga kao dugogodišnjeg predsenika Saveta Mesne zajednice Kržinca, delagata i odbornika ispred socijalista. Nema u selu bilo kakvog posla oko izgradnje koji on nije inicirao, ili učestvovao u njemu. Od izgradnje škole, ambulante, doma kulture, izrade kanalizacije, telefonizacije Kržinca pa do izgradnje puteva. Mnoge je poslove i sam obavljao o svom trošku, sve da bi meštani bolje živeli i ostajali na porodičnim imanjima, ponosan što je to do skora bilo selo u kome migracije nije bilo.

Sa gubitkom većine u lokalnoj skupštini od strane socijalista u hanskoj opštini, ubrzo Mladenović prestaje da bude prvi čovek sela. Međutim, i pored toga nastavlja da radi istim tempom, kao član Odbora za izgradnju Kržinca. I danas je neumoran. Nedavno je u selu obnovio česmu sa, kako mnogi smatraju, lekovitom vodom, postavio krst na mestu gde je u Kržincu nekada bio i kuje planove šta je sledeće.

Inicijativu da bude dobitnik jednog od najviših državnih odlikovanja, iniciarao je lane jednan broj meštana Kržinca, na čelu sa Zoranom Trajkovićem i Gradimirom Nikolićem, iz tog sela, zbog njegovog višedecenijskog zalaganja na izgradnji sela.

Zlatnom medaljom prošle je godine odlikovan i Nebi Anil, generalni direktor „Teklas automotiva“, za zasluge i postignute rezulatate u oblasti preduzetništva

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.