Mladima lakše do posla kroz stručnu praksu

Na Forumu za 20 poslodavaca danas su u skupštinskoj sali u Vladičinom Hanu poslodavcima iz hanske i opštine Surdulica, prezentovane  novine u elektronskom poslovanju Nacioanle službe za zapošljavanje, kao i javni pozivi te službe koji su već raspisani ili se njihovo raspisivanje očekuje. Predstavnici NSZ filijale iz Vranja tom prilikom poslodavce su upoznali sa  više mogućnosti upošljavanja lica sa evidencije tržišta rada  –  kroz javne pozive  kojima su obuhvaćene teže upošljive kategorije tj. lica sa inavliditetom, Romi, stariji od 50 godina, pozivi za javne radove, konkursi za mlade za obavljanje stručne prakse itd. Tom prilikom su mogli da saznaju koje su sve pogodnosti, ali i obaveze poslodavaca prema licima koja bi mogli da angažuju po nekom od navedenih konkursa. Takođe, predstavnici javnih preduzeća i ustanova mogli su da čuju nešto o novinama u realizaciji javnih poziva u oblasti javnih radova.

„Sve javne pozive ispratimo nakon realizacije javnih programa i u kategoriji teže zapošljivih, oko 80 odsto angažovanih ostane u radnom odnosu. Kod samozapošljavanja to je između 30 i 40 odsto lica koja dobiju subvencije za sopstveni biznis, i nakon obaveznih  godinu dana, nastavi da radi. Kada je u pitanju stručna praksa taj procenat je oko 50 odsto,“ izjavio je Goran Živković, v.d. direktora NSZ iz Vranja.

Prema njegovim rečima na području Pčinjskog okruga  je oko 22.000 lica na evidenciji nezaposlenih NSZ, dok je u hanskoj opštini taj broj oko 3.000.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.