MUP apeluje – ne otvarati PDF dokumenta, stižu „spam“ mejlovi o pedofiliji

Među vestima u regionu, jutros se na više portala pojavila i ona o pretećim mejlovima koje su dobile mnoge škole u Pčinjskom okrugu, među njima i četiri u opštini Vladičin Han, navodno od načelnika Uprave kriminsalističke policije D. N. u kome se kaže da zaplenjen sajber kriminlani materijal koji sadrži dečju pornografiju i da primaoci imaju dva dana da na njega odgovore, ianče će materijal završiti u tužilaštvu. Tu vest nam je potvrdio direktor u jednoj školi u Vladičinom Hanu. Povodom ovih događaja, ne samo u Pčinjskom okrugu već u celoj zemlji, oglasio se i MUP putem RTS-a, jer su iste ili slične mejlove dobili mnogi pravni subjekti u zemlji, kao i privatna lica.
„Na veliki broj elektronskih adresa masovno stižu „spam“ poruke u kojima se primalac obaveštava da se navodno protiv njega vodi postupak u vezi sa pedofilijom kao i drugim krivičnim delima. MUP upozorava da se ne otvara dokument u PDF formatu koji se nalazi u takvom mejlu,“ objavio je RTS.

MUP je saopštio da se radi se na identifikaciji učinilaca koji masovno šalju poruke poznatije kao „spam“, na veliki broj elektronskih adresa državnih ustanova i drugih pravnih subjekata, kao i privatnih lica, a reč je o PDF formatu koji se nalazi u takvom mejlu.

„Kako se navodi, u zlonamernim mejlovima, koji su poslati sa Gugl servera, primalac se obaveštava da se navodno protiv njega vodi postupak u vezi sa pedofilijom kao i drugim krivičnim delima.

U prilogu elektronske poruke nalazi se dokument u PDF formatu u kojem su potpisnici ovih poruka nepoznata lica, koja se lažno predstavljaju kao načelnici uprava ili komandanti jedinica u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Takođe, u ovim porukama od primaoca se zahteva da u određenom roku odgovori na primljeni mejl, u protivnom mu se preti postupkom pred tužilaštvom ili pretnjom da će navodnu pedofiliju plasirati u medije, “ rečeno je na RTS-u.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve eventualne primaoce da ne otvaraju priloge iz ovakvih mejlova.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.