MUP apeluje – ne otvarati PDF dokumenta, stižu „spam“ mejlovi o pedofiliji

Među vestima u regionu, jutros se na više portala pojavila i ona o pretećim mejlovima koje su dobile mnoge škole u Pčinjskom okrugu, među njima i četiri u opštini Vladičin Han, navodno od načelnika Uprave kriminsalističke policije D. N. u kome se kaže da zaplenjen sajber kriminlani materijal koji sadrži dečju pornografiju i da primaoci imaju dva dana da na njega odgovore, ianče će materijal završiti u tužilaštvu. Tu vest nam je potvrdio direktor u jednoj školi u Vladičinom Hanu. Povodom ovih događaja, ne samo u Pčinjskom okrugu već u celoj zemlji, oglasio se i MUP putem RTS-a, jer su iste ili slične mejlove dobili mnogi pravni subjekti u zemlji, kao i privatna lica.
„Na veliki broj elektronskih adresa masovno stižu „spam“ poruke u kojima se primalac obaveštava da se navodno protiv njega vodi postupak u vezi sa pedofilijom kao i drugim krivičnim delima. MUP upozorava da se ne otvara dokument u PDF formatu koji se nalazi u takvom mejlu,“ objavio je RTS.

MUP je saopštio da se radi se na identifikaciji učinilaca koji masovno šalju poruke poznatije kao „spam“, na veliki broj elektronskih adresa državnih ustanova i drugih pravnih subjekata, kao i privatnih lica, a reč je o PDF formatu koji se nalazi u takvom mejlu.

„Kako se navodi, u zlonamernim mejlovima, koji su poslati sa Gugl servera, primalac se obaveštava da se navodno protiv njega vodi postupak u vezi sa pedofilijom kao i drugim krivičnim delima.

U prilogu elektronske poruke nalazi se dokument u PDF formatu u kojem su potpisnici ovih poruka nepoznata lica, koja se lažno predstavljaju kao načelnici uprava ili komandanti jedinica u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Takođe, u ovim porukama od primaoca se zahteva da u određenom roku odgovori na primljeni mejl, u protivnom mu se preti postupkom pred tužilaštvom ili pretnjom da će navodnu pedofiliju plasirati u medije, “ rečeno je na RTS-u.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve eventualne primaoce da ne otvaraju priloge iz ovakvih mejlova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.