Na današnji dan, pre 16 godina preminuo je Rade Popović, slikar i naš sugrađanin

Na današnji dan, pre 16 godina preminuo je Rade Popović, slikar i naš sugrađanin.

Rođen je 24. februara 1954. godine u Aleksandrovcu Župskom, gde mu je otac bio na službi. Njegov otac, a Radetov deda, potiče iz svešteničke porodice, iz Crno Gore, a bio je sveštenik u parohiji u Belom Polju kod Peći. I po majci je iz bogate porodice, Savić iz Priboja Vranjskog. Obe porodice Radetovih roditelja mnogo su stradale tokom Drugog svetskog rata, pa je on bio prvo muško dete rođeno u mirnodopsko vreme. Otac mu je dao ime Radisav, po svom bratu, poginulom na Sremskom frontu.

Rade je još pre škole naučio da čita i piše. Dosta se družio sa starijima od sebe. Talenat za crtnje nasledio je od oca a slikarstvom je počeo da se bavi još u višim razredima osnovne škole. Tokom srednje škole i kasnije, družio se sa akademskim slikarem Branislavom Banetom Marčićem, Hančaninom koji je bio jedan od najboljih akvarelista u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić. Imali su zajednički atelje u zgradi nekdašnjeg Poleta, gde je sada izgrađen parkić. Rade je Likovnu akademiju brzo napustio. Profesori su mu govorili da je već savladao tehnike slikanja i izgadio svoj prepoznatiljiv likovni stil u nadrealizmu. Apsolvirao je na Višoj turističkoj školi, ali nije diplomirao. Odlično je pevao i svirao gitaru. Imao je svoju muzičku grupu sa drugarima i u ono vreme kada su organizovane igranke nastapao.

Mnogi su ga smatrali osobenjakom, ali je istina da nije voleo isprazne razgovore i družio se sa ljudima koji su bili na njegovom intelekutalnom nivou. Dosta dugo je boravio u Beogradu, gde je imao široki krug prijatelja, a u Han ga je vratiila ljubav prema tom gradu, koji je upoređivao sa Las Vegasom.

Imao je brojne izložbe gde je predstavljao Fabriku omotnog papira i ambalaže, gde je radio do smrti. Pet godina uzastopno osvojao je prvo mesto na takmičenjima Radnika Srbije. Učestvovao je i na brojnim grupnim i samostalnim izložbama. Jedna od većih samostalnih bila je u vili „Jelena“ u Beogradu, nekoliko godina pre smrti. Njegove slike i crteži nalaze se kod kolekcionara u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, kao i u inostranstvu.

Rade sa suprugom Valentinom

Sa suprugom Valentinom ima dvoje dece, ćerku Maju i sina Stefana. Oboje su nasledili talenat od oca, ali se slikarstvom samo Maja bavi, koja je završila Likovnu akademiju. I njene dve ćerke, Petra i Maša još od malih nogu pokazuju uzuzetan talenat prema crtanju.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

6 thoughts on “Na današnji dan, pre 16 godina preminuo je Rade Popović, slikar i naš sugrađanin

  1. Han je prerano izgubio dva slikara sa kojima može da se ponosi. Radeta Raku i Baneta Marčića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.